Heikki Liede 1946–2021 - Muistot | HS.fi

Heikki Liede 1946–2021

Valtiotieteiden maisteri

Heikki Liede

27.11.2021 2:00

Valtiotieteiden maisteri Heikki Liede kuoli 27. lokakuuta 2021 Salossa. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Turussa 3. toukokuuta 1946.

Yhteiskunnallisten asioiden hoitaminen leimasi Lieteen elämää. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki Akavan koulutus- ja työvoimapolitiikan asiantuntijana.

Lieteen luottamustoimien lista viime vuosilta on pitkä: valtuuston lisäksi hän ehti kuulua muun muassa sosiaali- ja terveyslautakuntaan, maakuntavaltuustoon, maakuntaliiton saaristotoimikuntaan, Ykkösakselin hallitukseen sekä paikallisesti pitäjäyhdistys Särfiniin, toimia tiekunnan puheenjohtajana ja Särkisalokotiyhdistyksessä. Lossin julkisen rahoituksen parantaminen oli Lieteelle tärkeä asia. Pitkä kokemus näkyi laajana yhteistyöverkostona ja tietona siitä, miten asioita viedään eteenpäin.

Liede ehti tulla tutuksi myös Perniönseudun Lehden lukijoille. Toimittajan näkökulmasta yhteydenpito oli monellakin tavalla antoisaa: joskus pelkkä taustatietojen hankkimiseksi otettu puhelu saattoi venyä pitkäksi. Lieteen pohdiskeleva tyyli johdatti keskustelua välillä sivupoluillekin.

Monesta kohtaamisesta huolimatta mies itse jäi vähän kuin piiloon.

Liedettä kiinnostivat myös historia ja kulttuuri. Parhaillaankin on Yle Areenassa nähtävänä vuoden 1969 tv-näytelmä Nyt!, jossa Lieteellä on pieni rooli. Hän esiintyi myös näytelmissä ja toimi juontajana. Viime vuosina hän esiintyi Särkisalossa muun muassa pääsiäiskuvaelmissa ja vuonna 2011 esitti matkakirjailija Ernst Lampenia näytelmässä Panksunaatis treffata. Liede myös perehtyi Petun saaren historiaan, erityisesti marsalkka Mannerheimin tekemisiin saarella.

Pettu oli Lieteelle rakas paikka, sieltä löytyivät koiralenkkimaastot, sienimetsät ja kalavedet. Joskus venähtävissä valtuuston kokouksissa kuultiin huoli siitä, joko kohta tulee kiire viimeiselle lossille. Rantasauna oli Lieteen opinnäytetyö, kun hän aikuisiällä opiskeli kirvesmieheksi.

Keväällä Liede oli jo saanut paikan saattohoidosta, kun hän pääsi kunnon yllättäen kohennuttua kotiutumaan. Sähköpostin ja puhelimen avulla hän piti edelleen yhteyksiä yllä eri puolille pitäjää ja kaupunkia. Kotitoimisto oli rakennettu niin, että näköala merelle säilyi.

Aku Poutanen

Kirjoittaja on Perniönseudun Lehden päätoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset