Jorma Kariniemi 1925–2021 - Muistot | HS.fi

Jorma Kariniemi 1925–2021

Diplomi-insinööri

Jorma Kariniemi

20.11. 2:00

Diplomi-insinööri Jorma Ossian Kariniemi kuoli Lappeenrannassa 30. syyskuuta 2021. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Kouvolassa 26. kesäkuuta 1925.

Kariniemen nuoruus loppui keväällä 1943, kun hänet kutsuttiin Kouvolan Lyseon seitsemänneltä luokalta rintamalle puolustamaan maatamme. Hän kuului nuorimpiin ikäluokkiin, jotka kulkivat läpi raskaan sodan.

Koulunkäyntiin ja opiskeluun sota myöskin painoi oman leimansa. Kariniemi oli rintamalla pari vuotta, sitten yllättäen vuoden 1944 lopulla tuli siirto opintolomalle, nopeasti lukion suorittaminen loppuun ja osallistuminen ensimmäisiin sotilasylioppilaskirjoituksiin maaliskuussa 1945 ja saman tien ylioppilaaksi.

Opintoloma loppui, mutta Kariniemi oli edelleen armeijan kirjoissa ja joutui vielä varusmiespalvelukseen puoleksi vuodeksi.

Sotilasarvoltaan Kariniemi oli yliluutnantti. Hänet on ansioistaan palkittu Suomen Leijonan I luokan ansiomerkillä ja Suomen Reserviupseeriliiton kultaisella ansiomerkillä.

Kariniemi valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisen korkeakoulun mekaanisen puunjalostuksen linjalta 1952.

Ensimmäinen työpaikka oli Jyväskylässä Schauman Oy:n palveluksessa, mistä hän siirtyi Vuohijärvelle Kalso Oy:n palvelukseen sahan ja vaneritehtaan teknilliseksi johtajaksi ja lopulta tehdaslaitoksen isännöitsijäksi.

Vuonna 1962 Kariniemi siirtyi Metsäliitto Yhtymän palvelukseen. Hänen tehtävänään oli suunnitella ja pystyttää Lappeenrantaan saha ja lastulevytehdas. Saha valmistui kesäkuussa 1963 ja rimalevytehdas pian sen jälkeen.

Vuonna 1968 Kariniemi kutsuttiin Kaukas Oy:n (nyk. UPM) palvelukseen Lauritsalaan, vaneri- ja rullatehtaan johtajaksi, ja hänen johdollaan vaneritehdas uusittiin perusteellisesti.

Kariniemi siirtyi eläkkeelle vuonna 1985 ja toimi tämän jälkeen pitkään konsulttina ja Suomen vaneriyhdistyksen asiantuntijana standardointi yms. asioissa. Näistä ansioistaan hänet nimitettiin Vaneriyhdistyksen kunniajäseneksi.

Jorma oli valloittava ja seurallinen ihminen. Hänellä oli laaja ja monipuolinen tuttavapiiri elämän eri alueilta, ja hän oli aina valmis opastamaan ja kuuntelemaan nuorempia insinöörejä.

Jorman elinikäinen harrastus ja kesien täyttymys oli purjehtiminen. ”Kippari” tavattiin kesäisin Saimaalla, joskus myös Suomenlahdella ja Itämerellä.

Partio kuului myös Jorman elämään vuosikymmenten ajan, hän oli mm. Partiosäätiön hallintoneuvostossa 2000-luvun alkuvuosina. Hän oli myös rotary ja vapaamuurari.

Mutta se, mistä me parhaiten hänet muistamme, oli Savitaipaleen kesäpaikassa sijaitseva savusauna. Sitä Jorma lämmitti antaumuksella ja tuntien ajan. Sitten kulinaaristen nautintojen ja hyvien juomien pariin muistelemaan teekkariaikoja, taisipa siinä hiukan laulukin raikaa.

Seppo Saarinen

Kirjoittaja on Jorma Kariniemen ystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset