Matti Autio 1950–2021 - Muistot | HS.fi

Matti Autio 1950–2021

Yrittäjä

Matti Autio

21.11. 2:00

Yrittäjä Matti Autio kuoli 12. lokakuuta 2021 Liedossa pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Ylivieskassa 27. helmikuuta 1950.

Aution perhe muutti Turkuun Matin ollessa kuusivuotias. Pikkupoikana sisukas ja ahkera Matti ansaitsi ensimmäiset markkansa kiillottamalla ohikulkijoiden kenkiä Rautatiepuistossa ja Kauppatorilla.

Kouluaikana Autiolla heräsi kiinnostus moottoriajoneuvoihin. Hän rakensi käytetyistä osista itselleen ensimmäisen crossipyörän, jolla hän kurvaili kotinsa lähimetsissä ja pelloilla. Niinpä hän ajautui kilpaurheilun pariin, lajinaan motocross.

Autio edusti koko motocrossuransa ajan Turun Moottorikerhoa ja kilpaili 125cc -luokassa. Vuonna 1979 hän oli MM-kisassa yhteispisteissä neljäs. Seuraavana vuonna hän voitti Salon Kavilannummen radalla motocrossin MM-kisojen osakilpailun. Samoin kävi vuonna 1981 Sveitsin Frauenfeldissa.

Pohjoismaisissa joukkuekisoissa Autio oli mukana saavuttamassa voittoja useana vuonna. Vuosina 1977–1981 hänet palkittiin Suomen mestarina viidesti. Näiden jälkeen hän lopetti kilpauransa 31-vuotiaana.

Periksiantamaton, taitava ja päättäväinen Matti oli jo urheilu-uransa alkuaikoina korjannut kolarissa vaurioituneita henkilöautoja. Niitä jälleenmyymällä ja vuokraamalla oli kertynyt alkupääomaa moottoriurheilun rahoittamiseen.

Kilpauransa jälkeen Matti alkoi rauhassa keskittyä yritystoimintaansa. Hän halusi haastaa itseään ja rakensi toimitilan Liedon Ilmarisiin. Siellä hän siirtyi raskaan kaluston oikaisukorjauksiin. Sinnikäs Matti työskenteli autojen parissa kuolemaansa asti.

Lapsuuden moottorilennokkiharrastuksen innoittamana Matille heräsi unelma lentämisestä. Aikuisiällä hän hankki moottoroidun ultrakevyen lentokoneen.

Vauhdikkaisiin ja seikkailunhohtoisiin harrastuksiin kuuluivat myös moottoripyöräretket Euroopassa, veneilyt saaristossa ja moottorikelkkaretket kotimaan ulkopuolellekin, Ruotsiin ja Norjaan. Näitä matkoja hän teki pääasiassa rakkaan Auli-vaimonsa kanssa.

Retkillään Matti sytytti usein luonnon helmassa nuotion, jossa valmisti nokipannullaan kahvia. Tätä tulen äären rauhoittumisen tapaa hän halusi jakaa myös ystäviensä kanssa.

Matti oli oman tiensä kulkija, eli kauniin elämänsä ”kaveria ei jätetä” -periaatteella ja oli aina valmis auttamaan muita.

Hanna Gustafsson

Kirjoittaja on Matti Aution kummityttö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset