Pekka Aaltonen 1946–2021 - Muistot | HS.fi

Pekka Aaltonen 1946–2021

Urheilutoimittaja

Pekka Aaltonen

23.11. 2:00

Toimittaja Pekka Aaltonen kuoli Espoossa pitkään sairastettuaan 4. marraskuuta 2021. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Karhulassa 26. tammikuuta 1946.

Kun koti oli Helsingissä Urheilukadulla ja isä telinevoimistelun maailmanmestari sekä kolminkertainen olympiavoittaja Paavo Aaltonen (1919–1962), oli kuin tähtiin kirjoitettu, että myös Pekka Aaltonen tekisi työuransa urheilun parissa.

Aaltonen teki koko 40-vuotisen työuransa Helsingin Sanomien urheilutoimituksessa.

Aaltonen ei saanut harjoitteluajan jälkeen paikkaa Sanomien toimittajakoulusta, mutta hänet kiinnitettiin jo 1970 Helsingin Sanomien urheilutoimitukseen. Uutispäällikkö hänestä tuli 1976 ja esihenkilö 1990. (Erikois)toimittajaksi hän siirtyi 1997 ja jäi eläkkeelle 2010.

Vaikka Aaltosella oli luja urheilutausta, hän suhtautui urheiluun viileästi. Hän ei suomalaisten suurten urheilusaavutusten hetkillä tuuletellut. Hän piti myös urheilujournalismissa tiukasti kiinni journalistisesta objektiivisuudesta, huolehti faktojen pitävyydestä, eikä kaihtanut urheilun varjopuolien uutisointia.

Aaltonen piti tärkeänä, että urheilusivuilta löytyi kilpaurheilun ohella myös liikunta-aiheita. Hän oli urallaan merkittävästi avartamassa suomalaisen urheilujournalismin sisältöä.

Aaltoselle toimittaminen oli palveluammatti. Hän kunnioitti urheilujournalismin kivijalkoja - palvelusisältöjä, kuten esimerkiksi tulospörssiä ja tapahtumalistauksia aina tänään–huomenna -palstaa myöten.

Urheilu oli Aaltoselle osa yhteiskuntaa. Urheilupolitiikkaa hän seurasi tarkasti. Kun Aaltonen siirtyi eläkkeelle ja lopetti kolumnien kirjoittamisen, samalla suomalaisesta urheilujournalismista loppui johdonmukainen urheilupolitiikan seuranta ja sen terävä kommentointi.

Yhteiskunnallinen kiinnostus vei Aaltosen myös järjestöelämään. Helsingin urheilutoimittajien puheenjohtaja hän oli 1977–1980. Journalistiliiton hallituksessa hän toimi pitkään, samoin Sanomien toimitusosaston luottamustehtävissä. Hän oli 2000-luvulla kahteenkin kertaan Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen puheenjohtaja.

Vaikka Pekka katsoi urheilua viileästi, hän oli herkkä innostumaan. Uudet urheilulajit ja urheilun ilmiöt kiinnostivat häntä. Tästä ominaisuudesta Helsingin Sanomien lukijat hyötyivät, sillä parhaimmillaan Hesarin urheilutoimitus esitteli uusia ilmiöitä hyvin varhaisessa vaiheessa ja ennakkoluulottomasti.

Pekan luonteelle tunnusomaista oli muutenkin innostuminen. Hän tuntui aina olevan erityisen haltioissaan jostakin asiasta. Työporukalle aiheet tulivat tutuiksi.

Lista on pitkä: tennis, keilailu, lumilinnojen rakentaminen, poikien koripalloharrastus, kissat, suunnistus, geokätkentä, golf, matkaveneily... Rakkain ja pitkäaikaisin harrastus taisi olla tennis. Kun jalka ei loppuvuosina enää oikein noussut, Pekka sanoi nelinpelikavereilleen tunnin päätteeksi, että “kiitos, kun sain olla mukana”.

Veneily oli Pekalle tärkeää viimeisten vuosien aikana. Vaikka retket merelle jäivät kahtena viime kesänä sairastelujen takia, vielä tänä syksynä hän kuitenkin ajoi “Mohikaanin” telakalle.

Pekka ja Marja olivat kuukautta vaille 50 vuotta naimisissa. Pekan lähipiiriin kuuluivat myös pojat Ilkka ja Jukka perheineen.

Jouko Jokinen

Kirjoittaja on Pekka Aaltosen entinen työtoveri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset