Timo Vuorela 1941–2021 - Muistot | HS.fi

Timo Vuorela 1941–2021

Toimittaja

Timo Vuorela

1.12.2021 2:00

Toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Timo Vuorela kuoli 28. lokakuuta 2021 Mikkelissä vaikeaan sairauteen. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Tampereella 20. toukokuuta 1941.

Orivedellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Vuorela suuntasi yo-kirjoitusten ja RUK:n jälkeen Tampereen yliopistoon opiskelemaan lehdistö- ja tiedotusoppia. Valmistumisvuonnaan 1968 hän pääsi töihin Helsingin Sanomien ulkomaanosastolle ja aloitti työnsä Lähi-idän tapahtumien raportoijana.

Vuonna 1980 Vuorela perusti Beirutiin HS:n Lähi-idän kirjeenvaihtajan paikan. Aatos Erkko olisi suonut toimiston sijaitsevan Kairossa, mutta Vuorela piti päänsä. Se kannatti, sillä Libanonin sisällissota jatkui.

Vuorela kirjoitti usein aiheista, jotka jakoivat lukijoiden mielipiteitä rajusti, kuten Israelin ja Palestiinan kysymyksestä. Esimies Olli Kivisen tuki oli hänelle tärkeä, sillä palaute jutuista oli ajoittain liki aggressiivista.

Myös kiitoksia irtosi. Kenraali Ensio Siilasvuo totesi eräässä haastattelussaan, että Suomessa on vain kaksi Lähi-itää ymmärtävää journalistia, Timo Vuorela ja Olli Kivinen.

Vuonna 1985 Vuorela siirtyi HS:n Skandinavian kirjeenvaihtajaksi Tukholmaan ja muutamaa vuotta myöhemmin freelanceriksi Kyproksen Larnakaan.

Hän jättäytyi pois työelämästä ja muutti takaisin Suomeen vuonna 2010.

Viimeiset vuotensa Timo, läheisilleen Timppa, asui Mikkelissä ja vietti lähes puolet vuodesta järven rannalla sijaitsevalla vapaa-ajanasunnollaan. Siellä vieraili säännöllisesti laaja joukko ystäviä ja kollegoja menneiltä vuosikymmeniltä. Keskusteltavaa riitti, sillä maailman tapahtumien tarkkaa seuraamista ja kommentoimista Timppa ei missään vaiheessa elämäänsä lopettanut.

Kollegana hän oli kannustava ja avulias. Nuorelle Lähi-idän kirjeenvaihtajalle vuosikaudet aluetta kolunnut emerituskirjeenvaihtaja oli todellinen aarrearkku neuvojensa, näkemystensä ja historian tuntemuksensa ansiosta.

Ystävänä Timppa oli hauska ja empaattinen. Yhteisten illanviettojen lomassa hän tarjoutui usein nukuttamaan perheiden pienimmät iltasaduillaan. Aamiaisella kahvit olivat mennä väärään kurkkuun, kun piltit kertoivat silmät pyöreinä tosielämän tarinoita varhaisten kollegojen värikkäistä edesottamuksista. Sellaisia iltasatuja! Mutta lapset rakastivat niitä.

Matkaseurana pitkillä reissuilla Timppa oli mainio loputtoman tarinavarastonsa ja lievästi vinon huumorinsa takia.

Timpan lähipiiriin kuuluivat puoliso ja työtoveri Marja sekä pojat Vesa ja Jussi perheineen. Lapsenlapset muistavat hänet polttopuusavotan kimpussa alati häärineenä Timppa-vaarina, joka ei koskaan leveillyt omalla elämäntyöllään.

Kirsti Vuorela

Jari Strömberg

Kirjoittajat ovat Timo Vuorelan miniä sekä kollega ja pitkäaikainen ystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset