Pertti Nättilä 1934–2021 - Muistot | HS.fi

Pertti Nättilä 1934–2021

Toimittaja

Pertti Nättilä

26.11. 2:00

Toimittaja Pertti Nättilä kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Pirkkalassa 16. lokakuuta 2021. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Viipurissa 1. helmikuuta 1934.

”Jos oikein rehellisiä ollaan, niin en minä varsinaista Tampereen murretta osaa. Viipurin poikia kun ollaan”, Nättilä sanoi eräässä lehtihaastattelussa. Hän ei varmaankaan ollut ihan tosissaan, sillä niin tamperelaisena kuin pirkkalaisena hän on ihmisille profiloitunut etenkin Ransu Karvakuonon kautta.

Tosiasia onkin, että viisivuotiaana Nättilä lähti evakkoon äitinsä kanssa Viipurista junalla ”härkävaunussa”. Matka jatkui Kaipiaisten ja Kouvolan kautta Lauritsalaan.

Tampereelle ”kauppakoulun käynyt mies” asettui 1950-luvun alussa. ”Pyrimme TV2:ssa suurten tähtien ja listalaulajien sijasta löytämään mieluummin uusia kasvoja maaseutukeskuksista”, Nättilä kertoi haastattelussa vuonna 1970. Hän oli tuolloin TV2:n viihde-, lasten- ja nuortenohjelmien toimitusten päällikkö.

Nättilän tv-ohjauksista muistetaan erityisesti Heikki ja Kaija ja Rintamäkeläiset.

1970-luvun puolivälissä Pikku Kakkosen toimitus matkasi Sysmän Onkiniemeen Eeva-Liisa Holma-Kinnusen nukketaloon. Sieltä löytyi Fransiscus Karvakuono, myöhemmin tuttavallisesti Ransu.

Karvaturrista tuli Pikku Kakkosen juontajan kaveri ja Pertti Nättilästä tämän ääni ja henkilökohtainen avustaja. Karvakuono kulki Pertin mukana viime vuosiin asti, viimeksi Tampereen Komediateatterin näytelmään Hotelli Satuhahmo.

Pertti aloitti uransa muotikuvaajana 1950-luvulla. Valokuvausharrastus ja videokuvaus jatkuivat viime vuosiin asti.

Taiteenlajit yhdistyivät, kun Pertti valokuvasi vaimonsa Meerin keramiikka- ja kuvanveistotöitä. Mäntyniemessä pariskunta kävi ojentamassa rouva Jenni Haukiolle Meerin tekemän Ransu-pystin.

Pertin poikien, kantritohtori Teppo Nättilän ja pianisti Juha-Antero Nättilän, musiikkivideot vuodelta 2019 olivat Pertin kuvaamia. Hänen toiveensa nähdä pojat, Nattington Brothersin, soittamassa yhdessä toteutui.

Yhdessä Pertin kanssa vietetty aika, Pirkkalan kodin arki ja juhla, mökkeilyt Lempiäniemessä, Lontoon matkat sekä reissut ympäri Suomea tuntuvat tällä hetkellä entistäkin arvokkaammalta. Ne ajat eivät enää samanlaisina palaa.

Muistelemme Perttiä kiitollisuudella ja rakkaudella.

Juha-Antero Nättilä

Kirjoittaja on Pertti Nättilän poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset