Barbro Lund 1951–2021 - Muistot | HS.fi

Barbro Lund 1951–2021

Työterveyslääkäri

Barbro Lund

1.12.2021 2:00

Työterveyslääkäri Barbro Lund (ent. Hensel-Lund, ent. Rahka) kuoli Luxemburgissa 7. lokakuuta 2021. Hän oli syntynyt Porissa 17. joulukuuta 1951.

Lapsuuden Lund vietti Pohjanmaalla, ja muutaman Helsingin-vuoden jälkeen seurasi ensimmäinen suuri seikkailu. Lund vietti teini-ikäisenä viisi vuotta Sri Lankassa ja Intiassa ruotsalaisessa sisäoppilaitoksessa.

Kotiin palattua edessä oli valmistautuminen ylioppilaskirjoituksiin ja suuntaaminen kohti haaveena ollutta lääkärin ammattia. Lund valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta. Lyhyen Vaasassa asumisen jälkeen hän palasi Helsinkiin ja aloitti uransa työterveyshuollossa.

Työterveyslääkärinä Lund suuntautui yhä enemmän työhyvinvointiin liittyviin kysymyksiin ja etenkin ulkomailla työskenteleviin suomalaisiin. Toimiessaan Suomessa vuoteen 1997 saakka Lundin työn painopisteenä valtion työntekijöiden työterveyshuollossa oli enenevässä määrin tartuntatautien ehkäisy, rokotukset ja elintarviketurvallisuus. Esille nousi myös henkinen sopeutuminen ulkomaan työskentelyyn, joka voi aiheuttaa erilaisia kriisejä, kun apu ei ole aina helposti saatavilla.

Vuosia ulkomailla työskennelleitä autettuaan Lund siirtyi itse Euroopan komission palvelukseen Luxemburgiin. Siellä hän kohtasi työssään asiakkaita kaikista EU:n jäsenvaltioista. Hän pystyi käyttämään työssään myös laajaa eurooppalaista kielitaitoaan. Työ komissiossa jatkui varhaiseen eläköitymiseen, vuoteen 2013, saakka.

Barbro nautti lapsineen elämästään Luxemburgissa, jossa asui kuolemaansa saakka. Siellä hän myös tapasi uuden puolisonsa Johnin. Molemmat pitivät matkustelusta Euroopassa, ja muun muassa Pariisista tuli heille mieluisa kohde. Barbro harrasti ratsastusta, ja perheessä oli aina myös useampi iso villakoira. Lapsiinsa ja lastenlapsiinsa Barbrolla oli tiiviit ja lämpimät välit.

Barbro kamppaili pitkään haimasyövän kanssa, ja mutta useiden puolustusvoittojen jälkeen lokakuussa syöpä odotetusti voitti. Barbrolla oli kuitenkin tapana sanoa, että näin hienon ja vaihtelevan elämän jälkeen ei saa valittaa, ”count you blessings”.

Sydämeltään vahvasti eurooppalainen kansalainen on jättänyt meidät.

Ronnie Rahka

Tuula Antti-Poika

Kirjoittajat ovat Barbro Lundin poika sekä ystävä ja kollega.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset