Pentti Vanninen 1938–2021 - Muistot | HS.fi

Pentti Vanninen 1938–2021

Diplomi-insinööri

Pentti Vanninen

7.12.2021 2:00

Diplomi-insinööri Pentti Sakari Vanninen kuoli Espoossa 21. lokakuuta 2021 nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Enossa 25. syyskuuta 1938.

Oppikoulun Vanninen suoritti Joensuun lyseossa, josta kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1957. Hän harrasti nuorena jääpalloa, mäkihyppyä, hiihtoa ja yleisurheilua. Aikuisiällä erityisesti suunnistus oli hänelle rakas laji. Halonhakkuuta hän piti erinomaisena hyötyliikuntana lapsuudesta viimeisiin elinvuosiin asti.

Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun vuoriteollisuusosastolta vuonna 1963 Vanninen työskenteli kolme vuotta VTT:n Vuoriteknillisessä laboratoriossa tutkimusinsinöörinä.

Vanninen teki 33-vuotisen uran Outokumpu oy:n palveluksessa. Hän aloitti vuonna 1966 siirrettävän koerikastamon Mobilian rikastusinsinöörinä, ja tätä seurasivat monet tehtävät mm. Hituran, Vuonoksen, Pyhäsalmen ja Viscarian kaivosten sekä kaivosteknisen kehitysorganisaation johdossa. Vannisella oli erinomainen rikastustekninen ammattitaito, ja hänen kykyynsä ratkaista vaikeat haasteet luotettiin.

Viscarian kaivoksella Pohjois-Ruotsissa Kiirunassa 1990-luvun alussa tapahtui monia hyviä asioita, ja Vanninen opittiin tuntemaan kaikkiin ihmisiin ystävällisesti suhtautuvana työtoverina, jolle mikään tehtävä ei ole liian vähäinen. Työuran loppuvuodet hän johti Outokumpu oy:n perusmetalliteollisuuden kaivostoimintaa, johon kuului kaivoksia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Irlannissa, Australiassa ja Chilessä.

Hänen johdollaan etsittiin eri kaivosten parhaita käytäntöjä ja vietiin ne sinne, missä niitä ei vielä ollut. Tämän tyyppinen ajattelu oli Outokummulla silloin varsin uutta.

Syntymäkodin hengellinen perintö oli Vannisen kristillisen elämän lähtökohta. Hän oivalsi, että monikansallisessa yrityksessä ihmisten erilaiset elämäntavat ja uskomukset on ymmärrettävä ja huomioitava. Myös raittius oli kristillinen valinta, ja hän piti sitä voimavarana, joka auttoi jaksamaan työelämän vaikeimmissakin tilanteissa. Kun tehtäväksi lankesi kaivosten toimintojen alasajoja, hän halusi toimia ihmisenä toiselle ihmiselle.

1970-luvulta alkaen ja vielä eläkevuosina Vanninen hoiti luottamustehtäviä lähetystyötä tekevässä kristillisessä yhteisössä Uusheräyksessä. Luottamustehtävissä Pentti tunsi voivansa hyödyttää yhteisöä talouden ja organisaation toimintaan liittyvillä taidoilla, joita hänelle oli työvuosien aikana kertynyt.

Pentti toimi aktiivisesti kunnan, seurakunnan ja urheiluseurojen luottamustehtävissä Pyhäsalmella, Nivalassa ja Outokummussa, ja siirryttyään eläkkeelle hän osallistui Olarin seurakunnan vapaaehtoistyöhön Espoossa.

Työtehtävien vaihtuessa Vannisen perhe joutui muuttamaan paikkakunnalta toiselle muutaman vuoden välein. Viisihenkisessä perheessä tämä aiheutti monia haasteita. Vaimon piti löytää uusi työpaikka, ja lasten oli siirryttävä uusiin kouluihin.

Isä oli aktiivisesti mukana lasten musiikki- ja liikuntaharrastuksissa, mikä helpotti sopeutumista. Tätä tukea isovanhemmat jatkoivat osallistumalla lastenlasten hoitoon ja harrastuksiin. Pentti-ukille yhteiset kalaretket olivat kesän huippuhetkiä. Me läheiset tunsimme olevamme puolison, isän ja ukin elämän tärkein kiintopiste.

Markku Vanninen

Kirjoittaja on Pentti Vannisen poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset