Tapani Tiitinen 1954–2021 - Muistot | HS.fi

Tapani Tiitinen 1954–2021

Paperiteknikko, meripelastaja

Tapani Tiitinen

7.12.2021 2:00

Paperiteknikko, meripelastaja Tapani Tiitinen kuoli Porvoossa 18. marraskuuta 2021 vakavan sairauden murtamana. Hän oli 67- vuotias, syntynyt Kotkassa 16. heinäkuuta 1954.

Tiitinen aloitti työuransa Enso-Gutzeitin tehtaalla Kotkassa 17-vuotiaana ja pysyi työpaikalleen uskollisena koko työuransa aina eläköitymiseen saakka, vaikka työnantajan nimi pari kertaa vaihtuikin. Suoritettuaan myöhemmin paperiteknikon tutkinnon hän työskenteli pitkään vuoropäällikkönä ja viimeisinä työvuosinaan työsuojeluinsinöörinä. Hänen pikkuveljensä Tero työskenteli myös koko työuransa saman työnantajan palveluksessa.

Tiitinen aloitti jo alakouluikäisenä pohjoismaiden nuorten mestaruuteen saakka yltäneen painiuran, jonka lopetti jo alle 20-vuotiaana ja siirtyi kilpatanssin pariin. Samoihin aikoihin 1970-luvun puolivälissä hän liittyi Kotkan Meripelastusyhdistykseen aluksi sukellustehtäviin. Siitä tulikin Tiitiselle loppuelämän mittainen meripelastajan ura. Myöhemmällä iällä harrastuksiin tuli muun muassa Lions-toiminta.

Meripelastajana toimiminen on sitova harrastus, jos sen ottaa tosissaan, kuten Tapani teki. Hän kertoikin viimeisinä aikoinaan, että siinä oli vaarassa jopa koko muu elämä, ellei osannut asettaa asioita tärkeysjärjestykseen.

Tapani osallistui kaikkiin tehtäviin kansimiehenä ja sukeltajana sekä pitkään pelastusaluksen päällikkönä. Hän toimi myös kouluttajana, uusien alusten kehitystehtävissä, varainhankkijana ja yhdistyksen hallituksen jäsenenä sekä varapuheenjohtajana 1997–2012 ja puheenjohtajana 2015–2020. Hänet kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi kuluvan vuoden elokuussa.

Vielä kesällä 2020, kun korona-aika jo asetti toiminnalle omia haasteitaan, Tapani oli mukana kenttätoiminnassa ja pari kertaa kesäpaikkamme ohi alusta ohjatessaan töräytti äänimerkin tervehdykseksi.

Tapani Tiitinen toimi Suomen Meripelastusseuran katsastajana 2003–2015 sekä varavaltuutettuna 2010–2012 ja valtuutettuna 2004–2009. Hän oli pitkään paikallisen meripelastustoiminnan kasvot itäisellä Suomenlahdella.

Meripelastus oli Tapanille elämäntehtävä ja intohimo loppuun asti. Olimme viimeisinä viikkoina tiiviisti yhteydessä, kun hän valmisteli puheenvuoroaan 19.11. olevaan vuosikokoukseen. Elämä sammui kuitenkin edellisenä päivänä, mutta puheenvuoro oli valmiiksi kirjoitettuna. Siitä tulikin sitten Tapanin testamentti nuoremman polven kotkalaisille meripelastajille, miten pitää toimia ja miten pitää suhtautua harrastukseen suhteutettuna koko elämään perheen ja läheisten kanssa.

Matti Piipari

Kirjoittaja on Tapani Tiitisen toveri Kotkan Meripelastusyhdistyksestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset