Laila Halme 1934–2021 - Muistot | HS.fi

Laila Halme 1934–2021

Laulaja

Laila Halme

9.12.2021 2:00

Laulaja Laila Halme (o.s. Soppi) kuoli 28. marraskuuta 2021 hoitokodissa Tampereella.

Hän oli 87-vuotias, syntynyt Jääskessä Karjalassa 4. maaliskuuta 1934.

Halme oli 1960-luvun alussa tunnetuimpia suomalaisia iskelmälaulajia. Hänen uransa alkoi Imatralla, jonne perhe oli muuttanut entisen kotikunnan jäätyä sodassa rajan taakse. Halmeen isä Iivari Soppi oli muusikko, joka soitti muun muassa harmonikkamestari Viljo Vesterisen kanssa.

Imatralla Halme opiskeli laulua ja pianoa musiikkiopistossa. Solistiura käynnistyi Lasse Suomisen kvintetissä.

Tampereelle Halme muutti vuonna 1957 aviomiehensä työn vuoksi. Hän jatkoi solistina paikallisissa orkestereissa sekä opintoja musiikkiopistossa.

Kun Olli Häme vuonna 1959 etsi orkesteriinsa solistia Laila Kinnusen tilalle, Halme meni koelauluun ja sai paikan. Pian hän julkaisi Hämeen orkesterin säestyksellä ensimmäisen levynsä Kaunis rakkaus / Kuun kultaa. Läpimurto seurasi vuonna 1960 levyllä Kitara ja meri.

Halme esiintyi Hämeen orkesterin kanssa pari vuotta, kunnes keikoille matkustaminen kävi kahden pienen lapsen äidille liian raskaaksi.

Vuonna 1963 Halme kutsuttiin kuitenkin solistiksi euroviisukarsintoihin, ja hänet valittiin esittämään Suomen edustajana Lontoossa Börje Sundgrenin Muistojeni laulu.

Halme jäi finaalin viimeiseksi, mutta pian euroviisujen jälkeen hänen Tuuli viedä saa -kappaleensa nousi listoille.

Aktiivisin musiikkiura väistyi tämän jälkeen perhe-elämän tieltä. Halme ei kokenut iskelmiä läheisiksi vaan olisi halunnut laulaa jazzia, mutta tähän ei 1960-luvulla ollut mahdollisuuksia.

1970-luvun alussa Halme kiersi esittämässä ravintolashow’ta Tuula Heinivahon ja Monique Jaurolan kanssa sekä teki oman Lailaa laidasta laitaan -floorshow’n Adlonissa vuonna 1974, mutta pääasiassa hän työskenteli muotinäytösten suunnittelijana ja juontajana. Televisiossa Halme juonsi euroviisukarsinnat 1987 Lasse Mårtensonin kanssa sekä Helmenkalastajat-sarjan vuonna 1991.

Halme toimi musiikin parissa myös sanoittajana. Tekstit sävelsi hänen muusikkopoikansa Jussi. Äidin ja pojan yhteistyönä syntynyt Aika rakkauden toi heille Emma-palkinnon vuonna 1985. Yhteisiä lauluja kuultiin myös Helmenkalastajat-ohjelmassa sekä euroviisukarsinnoissa 1990, joissa Jussi Halme esitti laulun Katsot yötä tummaa.

Vaikka Halme tunnettiin iskelmäurastaan, hänen sydämensä sykki jazzille ja latinalaisamerikkalaisille rytmeille. Vuonna 2002 hän julkaisi levyllisen englanninkielisiä jazz-ikivihreitä. Tampereella Halme esiintyi harvakseltaan vuoteen 2008, jolloin hän piti jäähyväiskonserttinsa Tampereen Teatterissa.

Halme oli sydämellinen ja perhekeskeinen ihminen, jonka luonteessa oli myös räiskyvää karjalaisuutta. Hän huolehti itsestään ja kävi vielä kahdeksankymppisenä kuntosalilla, mutta kaksi aivoinfarktia heikensivät lopulta yleiskunnon.

Musiikin tekemistä perheessä jatkaa Jussi Halmeen lisäksi pojanpoika Nico, joka tekee räppiä Nuari verbaali -nimellä. Laila Halmeen perhepiiriin kuuluivat myös poika Jouni sekä hänen lapsensa Panu, Iida ja Emma.

Mikko Mattlar

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset