Kalevi Männikkö 1939–2021 - Muistot | HS.fi

Kalevi Männikkö 1939–2021

Insinööri

Kalevi Männikkö

17.12.2021 2:00

Insinööri Kalevi Männikkö kuoli 20. marraskuuta 2021 Jorvin sairaalassa Espoossa pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Pohjassa 3. joulukuuta 1939.

Männikkö oli kaksikielisen perheen esikoinen. Hän valmistui ylioppilaaksi Karjaan suomenkielisestä yhteiskoulusta 1958. Jo neljätoistavuotiaana hän oli ollut Åminneforsin ruukin verstaalla kesätöissä, joten hän jatkoi siellä vuorohuoltomiehenä heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Hän valmistui insinööriksi Helsingin Teknillisestä opistosta 1965.

Vuonna 1961 Kalevi Männikkö tapasi tulevan vaimonsa Ellen Nordströmin juhannustansseissa kotipitäjässään. He avioituivat huhtikuussa 1962. Avioliitto kesti Ellenin kuolemaan vuonna 2009 saakka.

Kalevin valmistuttua nuori perhe muutti Kirkkonummelle. Kalevi oli saanut työpaikan Kaapelitehtaalla Pikkalassa, piirustuskonttorin päällikkönä. Ellen oli saanut sairaanhoitajaviran Volsin vanhainkodissa, ja perhe rakensi oman kodin Ellenin sukutilan Teirin maille.

Kalevi kotiutui nopeasti seudun talonpoikaisyhteisöön. Hän oli myös aktiivisesti mukana kylän nuorisotoiminnassa, paikallisessa hirviporukassa sekä kunnallispolitiikassa.

Vuonna 1973 hänet valittiin Kirkkonummen kunnanvaltuustoon, RKP:n valtuustoryhmään. Hänen kuntapoliitikon uransa jatkui aina vuoteen 1996 asti. Kalevi toimi myös Kirkkonummen Osuuspankin hallituksessa jäsenenä ja puheenjohtajana. Luottamustoimien hoitamisesta tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun ristin.

Kalevi teki yli kolmekymmentä vuotta kestäneen työuransa Nokialla. Siellä myös pantiin merkille, että hän oli aikaansaapa ja luottamuksen arvoinen työntekijä, joten hänet ylennettiin konsernihallintoon isännöitsijän tehtäviin. Siellä hän sai hoitaakseen mm. järjestelyn konsernijohdon isännöimissä jahdeissa. Niissä oli vieraina talouselämän huippuja ja joskus myös valtion päämiehiä.

Kalevi herätti luottamusta ja loi turvallisuuden tunteen kaikessa, missä oli mukana. Monista kiireistään huolimatta hän asetti aina perheensä, läheisensä ja Teirin tilan muiden asioiden edelle.

Kalevin lähipiiriin kuului kaksi poikaa perheineen sekä avopuoliso viimeisten vuosien ajalta.

Berth Sundström

Kirjoittaja on Kalevi Männikön perheystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset