Lauri Hirvonen 1928–2021 - Muistot | HS.fi

Lauri Hirvonen 1928–2021

Lentokapteeni

Lauri Hirvonen

22.12.2021 2:00

Lentokapteeni ja avomerilaivuri Lauri Veikko Tapani ”Lörs” Hirvonen kuoli Malmin sairaalassa Helsingissä 28. marraskuuta 2021. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Joensuussa 22. lokakuuta 1928.

Nuorena sotilaspoikana Hirvonen osallistui ilmavalvontatehtäviin tarkkaillen Joensuun kaupungintalon tornista mahdollisia vihollisen lentokoneita. Liekö tämä sytyttänyt hänessä kipinän lentämiseen vai oliko syynä kenties nuorena aloitetut mäkihyppy- ja lennokkiharrastukset, joissa hän saavutti menestystä.

Hirvonen ryhtyi sodan jälkeen harrastamaan purjelentoa. Asepalveluksensa hän suoritti Kauhavalla ilmavoimien Lentoupseerikurssi 14:llä vuosina 1948–1949. Kurssi oli ensimmäinen sotien jälkeen. Hirvonen palkittiin kurssinsa parhaimpana lentäjänä.

Opiskelu Helsingin Teknillisessä opistossa tähtäsi konemestarin tutkintoon, mutta kun Aero haki osallistujia lentoperämieskurssille, oli valinta helppo: lentäminen vei miehen elämän mittaiselle uralle.

Hirvonen aloitti Aero-Finnairin palveluksessa, jossa hän lensi DC-3- ja Convair Metropolitan -koneita aina vuoteen 1962. Veri veti kuitenkin suureen maailmaan. Hirvonen jätti Finnairin ja astui Düsseldorfissa toimivan LTU-lentoyhtiön palvelukseen 1965. Siellä hän lensi ensin Fokker Friendship F-27 -koneilla ja myöhemmin Caravellellä.

Saksan talouskriisi pakotti LTU:n luopumaan ulkomaisista piloteistaan 1972, ja Hirvonen palasi Suomeen Kalevi Keihäsen lyhytikäiseen Spearairiin lentämään DC-8-koneita. Intohimoinen lentäjä lensi urallaan 22 000 lentotuntia.

Merenkulku oli Lörs Hirvosen pitkäaikainen harrastus. Vuonna 1959 hän hankki yhdessä toisen Finnairin lentäjän, Erkki ”Jallu” Forsmanin, kanssa vanhan hiekkajaalan. He kunnostivat siitä uivan, koneilla ja purjeilla kulkevan huvilan ja nimesivät sen puolisoidensa nimiä mukaellen Santamaigkiksi. Myöhemmin, Saksassa asuessaan Hirvonen hankki hollantilaisen veneveistämön rungon, jonka hän viimeisteli moottoripurjehtija Santamaigki III:ksi.

Eläkkeelle päästyään Hirvonen asui kumppaninsa Eine Rajalan kanssa Espanjan auringossa, jossa eläköityneet suomalaiset lentäjät perustivat ”Aurinkolaivueen”. Lörs oli jäsen n:o 2 ja toimi komentajana oman osansa. Eine Rajalan menehdyttyä Lörs jäi asumaan Espanjaan, kunnes viimeisiksi vuosikseen muutti Vuosaaren hoitokotiin kumppaninsa Ulla Savolaisen kanssa.

Lörs muistetaan iloisena ja seurallisena miehenä, joka ei jättänyt lentoveljiään auttamatta. Lörssillä oli myös aina pilkettä silmäkulmassa ja arvoa naiskauneudelle, hänestä huokui vanhanaikainen ja charmantti seikkailija.

Lörs vietti pitkän ja rikkaan elämän. Hänen lähipiirinsä kuului kolme poikaa lapsineen ja lapsenlapsineen.

Tahvo Hirvonen

Mikko Hirvonen

Markus Björkman

Kirjoittajat ovat Lauri Hirvosen poikia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset