Rauni Ruosteenoja 1935–2021 - Muistot | HS.fi

Rauni Ruosteenoja 1935–2021

Lehtori

Rauni Ruosteenoja

22.12.2021 2:00

Lehtori Rauni Ruosteenoja kuoli Mynämäellä 9. marraskuuta 2021. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Eurassa 17. joulukuuta 1935.

Ruosteenojan lapsuutta varjosti sydänvika. Sairaudesta huolimatta hän jaksoi käydä koulua, ensin Eurassa, sitten Porissa. Ylioppilaiksi hän pääsi Euran yhteiskoulusta ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi erinomaisin arvosanoin pääaineenaan saksa ja sivuaineenaan englanti.

Sydänvaivat kuitenkin jatkuivat, ja Ruosteenoja päätyi vaativaan leikkaukseen. Toipuminen kesti kauan. Hän lähti vuodeksi stipendiaatiksi Müncheniin. Yliopisto-opinnot ja kulttuuririennot täyttivät hänen elämänsä, ja hän nautti monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.

Saksasta Ruosteenoja saapui Mynämäen yhteiskouluun hoitamaan saksan ja englannin kielen lehtorin virkaa. Hän toi tullessaan tuulahduksen kansainvälisyyttä ja tempaisi opiskelijat mukaansa liki natiivin saksanpuhujan valloittavalla vauhdilla. Hän välitti opiskelijoilleen niin poliittista kuin kulttuurielämääkin. ”Lukeneisuus ja oppineisuus, sellainen ihana avarakatseinen sivistyneisyys oli Raunille ominaista”, hänen oppilaansa muistelevat.

Ruosteenoja teki koko työuransa Mynämäen lukion ja yhteiskoulun opettajana. Hän kohtasi jokaisen opiskelijan yksilöllisesti ja kannusti vahvuuksia tukien. Pitkän työuran lisäksi hänellä oli monia harrastuksia. Hän matkusteli paljon ja nautti kuvataiteesta, kirjallisuudesta, teatterista ja musiikista. Hän luki ja seurasi yhteiskunnallista keskustelua.

Välillä hän teki intohimoisesti käsitöitä. Eläkkeelle lähtiessään Rauni jätti Mynämäen lukion aulaan rekipeiton lahjaksi kouluyhteisölle ja sai täydeltä juhlasalilta raikuvat aplodit.

Ilo ja kiitollisuus elämästä olivat Raunille luonteenomaisia. Hän koki, että jokainen päivä on lahja, ja hän riemuitsi elämän pienistä ihmeistä. Hänellä oli kyky luoda läheisiä ihmissuhteita. Hän toimi myös SPR:ssä vapaaehtoisena ystävänä.

Raunilla oli tiiviit yhteydet sisaruksiinsa perheineen. Hän oli kummitätini, ja olin hänen kanssaan kirjeenvaihtoystävä noin kymmenvuotiaasta asti. Myöhemmin läheinen siteemme vahvistui jokapäiväisissä puheluissa. Olin onnellinen erityishuomiosta, ja olimme sielunsisaria. Hän kannusti, kuunteli ja eläytyi. Lopuksi lainaan Raunia: ”Minä kiitän sinua sinusta.”

Telle Knuuttila

Kirjoittaja on Rauni Ruosteenojan sisarentytär.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset