Irma Polari 1929–2021 - Muistot | HS.fi

Irma Polari 1929–2021

Farmaseutti

Irma Polari

23.12.2021 2:00

Farmaseutti Irma Polari (o.s. Toivanen) kuoli Seinäjoella 25. lokakuuta 2021. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Sortavalassa 23. toukokuuta 1929.

Polaria kiinnosti jo varhain esiintyminen ja kirjoittaminen. Hän muun muassa näytteli pienestä pitäen koulun juhlissa ja alkoi pitää päiväkirjaa jo lapsena.

Helmikuussa 1940 Sortavalan pommitukset olivat rajuja ja maaliskuussa perhe joutui lähtemään evakkoon. Ensin Oulunkylän kautta Lahteen ja sitten Jyväskylään, missä Irma jatkoi koulunkäyntiä ja pestautui pikkulotaksi lähetin tehtäviin. Sortavalaan perhe muutti takaisin keväällä 1942.

Asemasodan aikana elämä normalisoitui. Keväällä 1944 perhe muutti kuitenkin Seinäjoelle Jalmari-isä saatua sieltä työpaikan. Irma muisteli olleensa järkyttynyt joutuessaan jättämään rakkaan Sortavalan.

Aika Seinäjoella ei alkanut hyvin: iloinen, avoin ja energinen tyttö joutui heti ongelmiin karjalan murteen takia. Vaikeuksista huolimatta Polari kirjoitti ylioppilaaksi 1949. Hän kirjoitti äidinkielestä laudaturin ja olisi halunnut mennä opiskelemaan journalistiikkaa Helsingin yliopistoon, mutta isä tyrmäsi ajatuksen. Hänestä kaikki toimittajat olivat juoppoja, joten Irma hakeutui apteekkialalle.

Seurasivat vilkkaat lapsiperheen vuodet. Perheen pyörittämisen ohessa Polari jaksoi kirjoittaa. Hän otti 1960- ja 1970-luvuilla osaa kirjoituskilpailuihin, osin hyvällä menestyksellä.

Voittanut näytelmä Huone 200 esitettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa, samoin lastennäytelmä Mummeli ja Mustikki, joka esitettiin myös tv:ssä ja se ilmestyi Otavan Lasten iloinen teatteri -kirjassa. Lastennäytelmä Petteri ja hirmulisko syntyi 1984.

Näillä ansioilla Polari pääsi Suomen näytelmäkirjailijaliiton jäseneksi. Lisäksi hän kirjoitti runoja, joista esimerkiksi Lavatanssit päätyi lauluksi asti. Myös muita runoja julkaistiin.

Polari toimi sanomalehti Ilkan musiikki- ja näytelmäkriitikkona 1970-luvulta lähtien aina 1990-luvulle saakka – tältä osin nuoruuden haave toimittajan työstä toteutui.

Hän toimi muutenkin aktiivisesti Seinäjoen kulttuurielämässä, kuten nukketeatteri Viipperössä, Seinäjoen taideyhdistyksen hallituksessa ja Seinäjoen naisvoimistelijoissa.

Hän kävi lukemassa runoja ja satuja lapsille Seinäjoen kouluissa ja kirjastossa.

Irma ei ollut muutenkaan ihan tavallinen perheenäiti. Hän alkoi jo 1960-luvulla matkustella ympäri Eurooppaa yksin ja ystävien kanssa. Hänellä oli napakoita mielipiteitä muun muassa tasa-arvon suhteen, ja hän erosi kirkosta 1980-luvulla vastalauseena, kun naispappeutta ei hyväksytty.

Irman viimeisiä vuosia varjosti muistisairaus. Siitä huolimatta iloinen karjalaistyttö jaksoi pitää yllä elämänuskoaan. Hänen lähipiiriinsä kuului viisi lasta, yksitoista lastenlasta ja viisi lastenlastenlasta.

Jukka Polari

Kirjoittaja on Irma Polarin poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset