Pentti Murole 1934–2021 - Muistot | HS.fi

Pentti Murole 1934–2021

Professori, kaupunkisuunnittelija

Pentti Murole

29.12.2021 2:00

Professori, diplomi-insinööri Pentti (Pena) Murole kuoli Helsingin Pakilassa 12. joulukuuta 2021 äkillisesti 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 27. lokakuuta 1934.

Murole kirjoitti ylioppilaaksi Nervanderinkadun Suomalaisesta yhteiskoulusta 1953, jossa hänen isovanhempansa olivat vahtimestarina ja keittäjänä.

Hän valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1961.

Isänsä perinteen innoittamana Murole aloitti harjoittelijana 1955 Rautatiehallituksessa. Ensimmäinen tuoreen diplomi-insinöörin työpaikka oli Kunnallistekniikka Oy. Vuonna 1970 Murole perusti työtovereidensa kanssa Liikennetekniikka Oy:n, vuodesta 1992 LT-konsultit Oy.

Murole oli arvostettu kaupunkisuunnittelun visionääri, konsulttimaailman suunnannäyttäjä seitsemällä vuosikymmenellä. Hän oli monille nuorille oppi-isä, joka antoi sysäyksiä eteenpäin uralla.

Hän paneutui liikenteen ja kaupunkisuunnittelun keskeisiin ongelmiin ja ratkaisumalleihin. Ratkaisujen pohjana oli aina kaupunkikulttuurinen lähtökohta. Yksi Murolen motoista oli, että vaikka kaupunki on jatkuva prosessi, sen pitää olla joka hetki valmis. Runous, rakkaus ja rohkeus toistuivat hänen puheissaan. Runous – pyrkimys kohti tuntematonta –, rakkaus – työ ihmisten hyväksi –, rohkeus – olla nöyrä.

Piinkova ammattilainen haastoi vallitsevaa käsitystä. Joskus hän kyseenalaisti tehtyjä ratkaisuja eikä aina saanut mielipiteistään kiitosta.

Metro- ja raideliikenneselvitykset olivat Murolen työn ytimessä. Toinen intohimon alue oli kaupunkikeskustojen kehittäminen, joka alkoi hänen osallistuessaan Pietarsaaren syvällisen vuorovaikutusprosessin toteuttamiseen

Murole oli perustamassa suunnittelutoimistojen Devecon-vientiyhtiötä. Libyasta kehkeytyi suurasiakas aikana, jolloin Suomessa kärsittiin lamasta. Vuosien kuluessa suunniteltiin ja rakennutettiin komeita kongressi- ja hallintokeskuksia sekä Ras Lanufin kaupunki. 1990-luvun alussa Murole perusti toimiston Tripoliin, jossa useat suomalaiset työskentelivät. 2001 hän myi firmansa WSP:lle.

Penan karhumaisen olemuksen sisälle kätkeytyi syvästi sivistynyt, maailman menosta kiinnostunut ihminen. Hän syttyi nopeasti uusista asioista ja ideoista, haki laaja-alaista keskustelua eri näkökantojen ja yhteiskunnallisten voimakenttien välille ja nautti keskustelujen provosoinnista.

Penan Ihmistä ei voi suunnitella, kiveä voi! -kirja vuodelta 2012 kuvaa hänen töitään ja yhteiskuntaa kuudella vuosikymmenellä. Suunnittelutyöt jätettyään Pena kirjoitti noin 700 blogia kymmenen viimeisen vuoden aikana.

Penalle perhe oli elämän tärkein asia.

Siihen kuuluivat puoliso Liisa, lapset ensimmäisestä avioliitosta, seitsemän lastenlasta ja viisi lastenlastenlasta, jotka olivat Penalle tärkeitä erityisesti viimeisinä vuosina, sekä Liisan jälkikasvu.

Auri Häkkinen

Olli Lehtovuori

Roger Wingren

Kirjoittajat ovat Pentti Murolen ystäviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset