Marja Kris-Tiina Valolahti 1965–2021 - Muistot | HS.fi

Marja Kris-Tiina Valolahti 1965–2021

Filosofian maisteri

Marja Kris-Tiina Valolahti

27.12.2021 2:00

Filosofian maisteri Marja Kris-Tiina Valolahti kuoli Iitissä 6. joulukuuta 2021. Hän oli 56-vuotias, syntynyt Jyväskylässä 16. toukokuuta 1965.

Lapsuutensa Valolahti asui Vihdissä, kirjoitti ylioppilaaksi Vihdin lukiosta, valmistui rakennuspiirtäjäksi ja artesaaniksi, teki töitä kartanpiirtäjänä ja vietti vapaa-aikaansa nuorisotyön kerhoemäntänä.

Omien sanojensa mukaan hän putosi väripataan jo teininä ja jäi koukkuun. Matka jatkui Jyväskylän yliopistoon ja taidehistorian maisteriksi. Opiskelijan toimeentuloa helpottivat keikat tarjoilijana ja kristillisen kansanopiston taideopettajana.

Valmistuttuaan Valolahti polkaisi moottoripyöränsä Keski-Suomesta Kymenlaaksoon, Kouvolan kasarmilta jatkettiin kahdella pyörällä Iittiin. Alkoi vauhdikas lapsiperheen elämä Iitin kirkonkylän vanhassa kanttorilassa.

Siellä nuori äiti sytytti taas väripadat porisemaan. Luonnonväreillä värjääminen, omat villapaitamallit, korut ja pronssiveistokset johtivat Iitin Värikeskus Oy:n perustamiseen.

Iitin kirkonkylän vanhalla kansakoululla toimi Värimuseo, jonka näyttely- ja kurssitoiminta oli laajaa. Yhteys Valamon luostariin oli myös tärkeää.

Kouvolan Muotoiluinstituutti työllisti taidehistorioitsijaa ja Iitin kunnan Ithima-tapahtumaorganisaattorina Valolahti toimi 1998–2000. Kolmena kesänä järjestettiin suuret keskiaikatapahtumat ja muinaissuomalaiset markkinat.

Iitin Tiltuksi Valolahti valittiin kaksivuotiskaudeksi 2008. EU-rahoitteisen Kansainvälisen värihankkeen puitteissa Valolahti kävi luennoimassa Baltiassa ja Saksassa.

Valolahti jätti jäljen pedagogina monen keskiasteen opiskelijan maailmankuvaan.

Hän aloitti 2006 unelmatyönsä Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä. Tarmokkaasti hän opasti ”logistiikan pojat Moskovan keikalla Tretjakovin galleriaan ja hiuspuolen tytöt tutkimaan antiikin muotia”.

Tiina oli kuuntelija ja keskustelija, joka jäi pohtimaan opiskelijoidensa kanssa elämän eri ilmiöitä välitunneiksi ja oppituntien jälkeen. Valtakunnallisissa Sakustars-kisoissa hän kannusti joukkojaan hurjiin suorituksiin ja iloitsi opiskelijoidensa onnistumisista.

Intohimoinen kasvattaja joutui aitiopaikalta katsomaan maamme ammattikoulutuksen alasajoa, opetuksen vähenemistä ja opiskelijoiden kokemusta tuuliajolle jäämisestä.

Läsnäolon voimaan perustunut opetustyö lopetettiin. Lopulta korona-ajan kurimus toimimattomine teamseineen ja loputtomine muutospalavereineen näännyttivät tuulimyllyjä vastaan taistellutta opettajaa.

Tiina oli edelleen aktiivisen Suomen Värjärikilta ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Luonnonväreillä värjääminen on hyväksytty Unescon aineettoman perinnön luetteloon.

Viimeiseksi projektiksi jäi tänä vuonna julkaistu Värjärikillan 20-vuotishistoriikki Värejä luonnosta, jonka toinen kokoaja Tiina oli. Tulevaisuuden suunnitelmat katkesivat sairauskohtaukseen. Värikästä persoonaa jäivät kaipaamaan kaikki.

Ritva Valolahti-Kunnas

Kirjoittaja on Marja Kris-Tiina Valolahden sisko.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset