Erkki Juuri-Oja 1943–2021 - Muistot | HS.fi

Erkki Juuri-Oja 1943–2021

Aluetoimittaja, uutispäällikkö

Erkki Juuri-Oja

28.12.2021 2:00

Aluetoimittaja ja uutispäällikkö Erkki Juuri-Oja kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Funchalissa Madeiralla 5. marraskuuta 2021. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 27. tammikuuta 1943.

Juuri-Oja suhtautui intohimoisesti sekä uutisiin että bridgeen, jota hän harrasti vaimonsa Pirjon kanssa yli 56 vuoden ajan. Bridgepöydän ääreen hän myös kuoli.

Nuoruutensa Juuri-Oja vietti Kokemäellä, jossa hänen Jorma-isänsä oli Satakunnan Kansan toimittaja. Jo nuorena miehenä Juuri-Oja tuurasi isäänsä: kirjoitti juttuja ja otti lehtikuvia.

Luontaiset taipumukset toimittajan ammattiin huomattiin tamperelaisessa Aamulehdessä, joka palkkasi Juuri-Ojan vuonna 1965. Keskustoimituksen pesti siirtyi 1969 Jyväskylään, jossa Juuri-Oja toimi Keski-Suomen aluetoimittajana vuoteen 1981.

Autourheilusta kiinnostunut Juuri-Oja oli usean vuoden ajan Jyväskylän Suurajojen arvostettu lehdistöpäällikkö. Myös veneily oli Juuri-Ojalle tärkeää. Hän oli suorittanut avomerilaivuritutkinnon (tähtitieteellinen navigointi) lisäksi omaksi ilokseen kuljettajatutkinnon Kotkan Merenkulkuoppilaitoksessa.

Kun MTV3 perusti 40 vuotta sitten uutisensa, Juuri-Oja vaihtoi sanomalehtimiehestä tv-toimittajaksi. Muutosta voi verrata uuden ammatin opetteluun. Valtava onni oli se, että ennen kuolemaansa Juuri-Oja ehti vielä mukaan risteilylle juhlimaan uutisten tasavuosia yhdessä entisten kollegoidensa kanssa.

Juuri-Ojalla oli tärkeä rooli siinä, mitä asioita Keski-Suomesta nostettiin esiin valtakunnallisesti. Hän oli merkittävä maakunnallinen vallankäyttäjä, jolle itse työ oli kuitenkin arkista tekemistä ilman minkäänlaista glamouria.

MTV3:n lakkauttaessa aluetoimittajaverkostonsa Juuri-Oja asui edelleen Jyväskylässä mutta teki säännöllisesti töitä MTV3:n uutispäällikkönä Helsingin ”Pöllölaaksossa”. Hän oli päättämässä aiheista, joita suomalaisille uutisissa kerrottiin. Eläkkeelle Juuri-Oja jäi 2001.

Bridge oli Juuri-Ojalle lähes toinen ammatti. Jyväskylän Pääsiäisbridge-turnauksen kautta hän löysi aktiivisen roolin kansainvälisestä bridgeperheestä. Hän edusti Suomea senioreiden arvokilpailuissa, usein joukkueen kapteenina. Monet suomalaiset huippupelaajat ovat saaneet perusopetuksensa Juuri-Ojalta.

Ilman kansainvälisiä bridgeturnauksia perusluonteeltaan introvertti Juuri-Oja olisi todennäköisesti viihtynyt valtaosan ajastaan eläkekodissaan Virolahden Ravijärvellä. Olohuoneen nojatuolissa istuen hän oli loppuun asti uutisten suurkuluttaja. Lisäksi arkeen kuului tietysti bridge – sekä netissä pelattuna että Kotkan Bridgekerhon peli-illoissa.

Juuri-Oja nautti kiinnostuneena lastensa ja lapsenlapsiensa seurasta ja ehti tutustua lyhyesti myös ensimmäiseen lapsenlapsenlapseensa.

Hän oli lähisuvun keskuudessa yhdistävä tekijä, joka hyväksyi avarakatseisesti läheiset sellaisina kuin he ovat.

Heikki Juuri-Oja

Kirjoittaja on Erkki Juuri-Ojan poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset