Helena Värri 1960–2021 - Muistot | HS.fi

Helena Värri 1960–2021

Toiminnanjohtaja

Helena Värri

9.1. 2:00

Toiminnanjohtaja Helena Värri kuoli 13. joulukuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 61-vuotias, syntynyt Karhulassa 25. maaliskuuta 1960.

Värri kasvoi kymenlaaksolaisessa työläisperheessä. Äiti oli siivoja ja isä töissä rakennuksella. Kotiin hankittiin piano, jotta kolme lasta oppivat soittamaan. Se oli perheelle suuri investointi. Helena aloitti pianonsoiton Kotkan musiikkiopistossa. Siitä tuli ensin rakas harrastus ja musiikista sitten elämänura.

Värri jatkoi Turun konservatoriossa ja opiskeli kuoron johtamista Klemetti-opistossa. Hän aloitti 24-vuotiaana Turun keskusvankilan kanttorina ja jatkoi seurakunnissa Varsinais-Suomessa. Hän johti lasten ja eläkkeen saajien kuoroja ja antoi pianotunteja.

Jatko-opinnoissa Värri keskittyi taideorganisaatioiden johtamiseen ja valmistui maisteriksi Turun yliopistosta. Hän toimi vuosikymmenen Vantaalla seurakunnan musiikkisihteerinä ja Vantaan Barokin toiminnanjohtajana. Hän koordinoi Pyhän Laurin Kirkon 500-vuotisjuhlat.

Vantaan jälkeen Värristä tuli Espoon musiikkielämän keskeinen toimija melkein kahden vuosikymmenen ajaksi. Espoon Sellosalin johtajana hän yhdisti eri taiteenlajeja keskinäiseen dialogiin. Tapiola Sinfoniettan intendenttinä hän oli luomassa pohjaa muusikoiden yleisötyön toimintamalleille ja kaupunkilaisten kohtaamisille.

Helena oli lämmin ja toiset huomioon ottava työtoveri. Hän näki asioissa ja ihmisissä aina positiivisen puolen. Hän loi ympärilleen iloa ja optimismia. Helena nosti muita eikä puhunut itsestään.

Vuonna 2017 Helenasta tuli Suomen Sinfoniaorkesterien toiminnanjohtaja. Hän tunsi taidemusiikin ja alan ihmiset tunsivat hänet. Hänen kykynsä ottaa muut huomioon teki hänestä pidetyn ja arvostetun vaikuttajan.

Koronakriisin rajoitukset esittävälle taiteella olivat suuri huolenaihe. Helena tiivisti alan yhteiset näkemykset. Taiteelle piti löytää mahdollisuus elää ja toimia, ja kulttuuria on kohdeltava tasavertaisesti muiden alojen kanssa

Elokuun lopulta alkaen kulttuurielämää alettiin avata, ja syyskuu oli täynnä optimismia. Helena ehti jakaa tämän ilon.

Sitten hänen terveytensä alkoi heiketä. Lokakuussa Helena ei enää päässyt pohjoismaisille orkesteripäiville Osloon. Tuli diagnoosi: haimasyöpä. Tieto pysäytti ja järkytti.

Helena jäi sairauslomalle vuoden loppuun. Armoton tauti teki työtään. Hän kirjoitti perjantai-iltana 10. joulukuuta, että oli unohtanut pyytää jatkoa sairauslomalle. Oli kotona ja voi kohtalaisen hyvin. Puhuimme puhelimessa vähän sairaudesta mutta enemmän musiikista. Hänelle oli tärkeää, että musiikki viedään hoitolaitoksiin. Helenan ideoima seminaari aiheesta oli järjestetty marraskuussa.

Ankara sairaus vei Helenan kolme päivää myöhemmin.

Eeva Paloneva

Erkki Liikanen

Kirjoittajat ovat Helena Värrin sisko ja työtoveri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset