Leif Tallqvist 1939–2021 - Muistot | HS.fi

Leif Tallqvist 1939–2021

Graafikko, art director

Leif Tallqvist

24.12.2021 2:00

Graafikko, art director Leif Henrik Tallqvist kuoli Helsingissä 8. marraskuuta 2021. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. huhtikuuta 1939.

Tallqvist oli vain kolmevuotias, kun hänen isänsä kaatui sodassa. Aika sotalapsena Ruotsissa oli kipeä kokemus, mutta lapsuus Pietarinkadulla äidin, tädin ja isovanhempien kasvatuksessa turvallinen.

Kova isku oli teini-iässä puhjennut diabetes. Lääkäri sanoi suoraan, että kuolema tulee nuorena.

Lefa kuitenkin saattoi ennustuksen häpeään taudin tarkalla hoidolla. Työkaverit saattoivat tarkistaa kellonsa, kun käytävällä kajahti Lefan huuto: ”Syömään!”

Tallqvist valmistui graafikoksi Ateneumista vuonna 1963. Veri veti mainosalalle, ensin Erva-Latvalalle, sitten Turkamalle. Vuonna 1985 syntyi oma toimisto Snell Louhivuori Tallqvist, jossa hän työskenteli eläkkeelle asti.

Lieneekö lääkärin ennustus ollut pontimena nuoren Lefan vimmaiselle työtahdille?

Määrä ei ollut laadun este, sillä ura sai lentävän lähdön voitoilla useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä suunnittelukilpailuissa. Tuotteliaisuus pursui mainonnan lisäksi monille alueille.

Animaatiot, filmien ohjaus, julkisten tilojen sisustukset, huonekalut ja lamput, kirjankannet, julisteet, kalenterit, pakkaukset kuuluivat kaikki Tallqvistin repertuaariin.

Erityisesti Lefa tunnettiin kuitenkin merkkimiehenä. Liikemerkkejä, logoja, ex libriksiä syntyi vuosien saatossa satoja: Rayn kolikoista muodostuva neliapila, avainlippu, Sibelius-Akatemian joutsen… Tämä työ jatkui elämän loppuun asti.

Vapaa-aikoina Lefa rentoutui maalaamalla öljyväritöitä ja akvarelleja ja piti omia näyttelyjä. Musiikin puolella suuri rakkaus oli vanha jazz, eikä rakkauden harjoitus jäänyt pelkän kuuntelun asteelle – kun DDT Jazzband perustettiin 1958, rummuissa istui Lefa.

Tallqvist tuli isäksi vain 23-vuotiaana, ja kun nuoruuden avioliitto päättyi, lapset Mikaela ja Patrick jäivät asumaan isän luo. Järjestely oli 1970-luvun alun Suomessa epätavallinen.

Lapset muistavat lämpimän ja huumorintajuisen isän, joka oli myös kaverien suosiossa. Hän antoi vapauksia, mutta oli silti omalla tavallaan huolehtiva.

Pirkon ja Lefan tiet kohtasivat 1990-luvun lopulla ja he avioituivat 2001. Eläkevuosina aikaa kului yhä enemmän Dragsfjärdissä, jonka talosta tuli ympärivuotinen koti Pirkonkin eläköidyttyä. Siellä mahtuivat temmeltämään myös koirat, joita Lefa rakasti.

Ystävät muistavat yhä Lutusen, järkälemäisen susikoiran, joka pelottavasta habituksestaan huolimatta oli yhtä kiltti ja helposti innostuva karvaturri kuin isäntänsä.

Tallqvist toimi 25 vuotta Odd Fellow -järjestössä, joka palkitsi hänet syksyllä kunniamerkillään. Luovutusjuhla osui traagisesti juuri kuolinpäivälle. Lefa sai kuitenkin merkkinsä. Se kiinnitettiin siunaustilaisuudessa hänen arkkuunsa. Merkkimiehen arvoiset jäähyväiset.

Juha Louhivuori

Kirjoittaja on Leif Tallqvistin ystävä ja työpari.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset