Teuvo Kohonen 1934–2021 - Muistot | HS.fi

Teuvo Kohonen 1934–2021

Akateemikko

Teuvo Kohonen

13.1. 2:00

Akateemikko Teuvo Kohonen kuoli 13. joulukuuta 2021 Jorvin sairaalassa Espoossa leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Lauritsalassa 11. heinäkuuta 1934.

Kohonen valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1957 ja väitteli tekniikan tohtoriksi 1962. Hänet nimitettiin TKK:n teknillisen fysiikan ja elektroniikan professoriksi 1965, ja tässä virassa hän toimi kunnes sai nimityksen pysyvään akatemiaprofessorin virkaan 1993. Tasavallan presidentti nimitti hänet akateemikoksi vuonna 2000.

Kohonen aloitti tietokonetekniikan opetuksen ja tutkimuksen TKK:ssa 1960-luvulla, ja hänen johdollaan mm. rakennettiin ensimmäinen kotimaassa suunniteltu tietokone Reflac. Kohonen kuitenkin kiinnostui paljon syvällisemmästä tieteellisestä ongelmasta, nimittäin koneiden oppimiskyvystä.

Perin pohjin tietokonetekniikkaan perehtyneenä hän oivalsi, että jotakin aivan uutta tarvitaan, jotta tietokone tai ohjelmisto lähestyisi ihmiselle ja eläimille ominaista oppimiskykyä. Tästä alkoi hänen uransa yhtenä maailman johtavista neurolaskennan ja tekoälyn tutkijoista.

Kohosen merkittävin tieteellinen tuotos oli hänen 1980-luvun alussa kehittämänsä neurolaskenta-algoritmi, itseorganisoiva kartta, josta tuli keskeinen työkalu suurten tietomassojen organisointiin ja visualisointiin. Menetelmää on maailmalla sovellettu tuhansissa tieteellisissä tutkimuksissa ja käytännön sovellutuksissa. Kohonen kirjoitti työstään useita paljon luettuja oppikirjoja.

Hänen johtavaa kansainvälistä asemaansa neurolaskennan alalla kuvastavat lukuisat palkinnot, joista ehkä mieluisin oli maailman suurimman insinöörijärjestön IEEE:n myöntämä neuroverkkoalan pioneeripalkinto. Kohonen oli ensimmäinen tutkija maailmassa, jolle palkinto myönnettiin.

Nykyään neuroverkkoihin pohjautuva tekoäly alkaa olla Suomessakin yhä enemmän käytetty tekniikka mm. lääketieteen analytiikassa, teollisuudessa ja taloudessa. Suomen vahva asema tällä alalla juontuu pitkälle Teuvo Kohosen uraauurtavasta työstä, joka sai paljon seuraajia ja vaikutti tietotekniikan tutkimuksen ja koulutuksen painotuksiin maamme korkeakouluissa.

Kohosen yksityiselämää luonnehti tavaton kekseliäisyys ja insinöörin mieli, joilla hän tuotti jatkuvasti iloisia yllätyksiä lähipiirilleen. Hän saattoi korjata ja säätää kaappikellon paremmaksi kuin se oli uutena tai rakennella optisen illuusion lastenlasten viihdytykseksi. Hän soitti vaativia musiikkikappaleita, sovitti niitä ja sävelsikin itse.

Pitkät kävelylenkit pitivät hänet viimeiseen saakka hyväkuntoisena. Syvällisistä ja monipuolisista keskusteluista hänen kanssaan saivat nauttia niin perhe kuin akateeminen lähipiiri.

Teuvo Kohonen oli jäänyt leskeksi vuonna 2013. Hänen perheeseensä kuuluivat neljä lasta ja lapsenlapset.

Erkki Oja

Samuel Kaski

Jukka Kohonen

Kirjoittajat ovat Teuvo Kohosen työtovereita ja poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset