Tapio Lindholm 1953–2021 - Muistot | HS.fi

Tapio Lindholm 1953–2021

Dosentti, johtava asiantuntija

Tapio Lindholm

9.1. 2:00

Dosentti Raimo Tapio (Tapi) Lindholm kuoli Helsingissä äkillisesti 23. marraskuuta 2021. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Tampereella 5. tammikuuta 1953.

Lindholm opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineenaan kasvitiedettä. Hänen opettajauransa alkoi kasvitieteen assistenttina. Hän väitteli vuonna 1990 rämekasvien kasvudynamiikasta, ja seuraavana vuonna hänet nimitettiin kasvitieteen dosentiksi.

Yliopistolta Lindholm siirtyi Suomen Luonnonsuojeluliittoon, jossa hän uudisti Suomen Luonto -lehden ulkoasun ja markkinoinnin. Hän oli kiintynyt toimittamiseen ja tieteen popularisointiin. Yhtenä esimerkkinä olkoon Helsingin Sanomien luontokolumnit vuosina 1982–1995. Dosenttina hän oli väitöskirjojen ennakkotarkastajana ja vastaväittäjänä.

Lindholm teki virkauransa Suomen Ympäristökeskuksen biodiversiteettikeskuksen johtavana asiantuntijana. Tärkeimmät työtehtävät olivat Suomen metsien ja soiden suojelu sekä suomalais-venäläinen luonnonsuojeluyhteistyö. Työhön kuului paljon retkiä, esitelmiä sekä neuvotteluja viranomaisten, kansalaisjärjestöjen ja tavallisten ihmisten kanssa vuorokauden kaikkina aikoina.

Lindholm pystyi toimimaan näissä kaikissa tilanteissa. Siinä auttoivat laaja yleissivistys, kulttuurien tuntemus, herkkä sosiaalinen silmä, sinnikkyys ja peräänantamattomuus. Hän toimi YM:n suomalais-venäläisen luonnonsuojelutyöryhmän puheenjohtajana vuosina 2002–2021. Lisäksi hän toimi jäsenenä Barentsin neuvoston luonto- ja vesityöryhmässä, Euroopan vihreän vyöhykkeen työryhmässä sekä kansainvälisessä soidensuojelujärjestössä. Hänellä oli laaja ystävä- ja kollegapiiri Suomen lisäksi Venäjällä ja Pohjoismaissa, Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä kauempanakin.

Tapia arvostettiin erittäin paljon kansainvälisessä yhteistyössä. Useat ulkomaiset kollegat ovat kuvanneet häntä saman tapaisesti: ”Ujolta vaikuttava suomalainen istuu hieman hajamielisen näköisenä, kuuntelee ja tekee muutamia muistiinpanoja. Lopuksi hän pyytää puheenvuoron, kiteyttää asian pariin lauseeseen ja esittää ratkaisuehdotuksen. Sitä kannatetaan ja sille taputetaan.”

Tapi oli aina valmis kuuntelemaan, keskustelemaan ja tukemaan. Hän pyrki myös nostamaan nuoria ihmisiä uusiin tehtäviin hallinnossa, tieteellisissä seuroissa ja järjestöissä. Asiat on hoidettava myös tulevaisuudessa!

Työn vastapainona Tapilla oli perhe, johon kuuluivat puoliso sekä kolme lasta ja kolme lastenlasta. Kesät vietettiin Sipoon saaristossa mökillä, jota viime kesänä laajennettiin toisella mökillä. Hän ehti viettää syksyllä kolme viikkoa uudessa mökissä puolisonsa Kirsin kanssa. Lokakuun lopussa hän käveli sairaalaan, eikä sieltä enää palannut.

Tapin viimeinen toive jäljelle jääneille oli tehdä maailmasta parempi.

Rauno Ruuhijärvi

Harri Vasander

Kirjoittajat ovat Tapio Lindholmin ystäviä ja kollegoja, Ruuhijärvi myös akateeminen opettaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset