Arto Raveala 1939–2021 - Muistot | HS.fi

Arto Raveala 1939–2021

Diplomi-insinööri

Arto Raveala

4.1. 2:00

Diplomi-insinööri Arto Kalervo Raveala kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Portugalin Alvorissa 21. marraskuuta 2021. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Helsingissä 4. helmikuuta 1939.

Jatkosodan vuodet Raveala oli sotaa paossa Alavieskassa vanhempiensa diplomi-insinööri Terttu Ravealan ja yliarkkitehti Aarno Ravealan toimiessa sotaponnistuksissa. Sodan loputtua hän pääsi takaisin kotiin Lauttasaareen.

Raveala kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseosta 1956 ja aloitti opintonsa Teknillisessä korkeakoulussa. Opintoihin tuli tauko asepalveluksen ajaksi 1959. Sotilasarvoltaan hän jäi vänrikiksi, koska kurssia 99 ei säästösyistä koskaan kutsuttu kertausharjoituksiin.

Opiskelujen ohella Raveala perusti perheen ja työskenteli eri insinööritoimistoissa kuten Viljo Kuuskoskella, missä hän jatkoi valmistuttuaankin. Diplomi-insinööriksi Raveala valmistui vuonna 1966. Raveala oli rakennesuunnittelijana innovatiivinen ja kehitti mielellään rakenteiden kustannustehokkuutta. Lauttasaaren lapset saivat tästä paljon iloa, kun Arto innostui naapuruston lasten kanssa rakentelemaan monikerroksisia lumilinnoja.

Vuosina 1968–1969 Raveala työskenteli vanhempiensa Arkkitehti- ja insinööritoimisto Ravealalla, mistä hän siirtyi osastopäälliköksi Insinööritoimisto Erkki Juvalle. Vuonna 1972 alkoi kansainvälinen ura. Enso Gutzeitin puutaloteollisuuden markkinointijohtajana kauppamatkat suuntautuivat Iraniin, Saudi- Arabiaan, Irakiin ja useisiin Euroopan maihin. Suomen sahanomistajayhdistykseen menekinedistämisosaston päälliköksi Raveala siirtyi vuonna 1978. Toimenkuva sisälsi myös sahateollisuuden etujen valvontaa puun käytön, puurakentamisen ja teknisen tutkimuksen alalla. Vuosina 1980–1987 Ravealan vastuulla oli ulkomaantoimistojen toiminnanohjaus. Vuosina 1988–1989 hän oli toimitusjohtajana Puuinformaatio ry:ssä. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Raveala toimi Devecon Oy:n valvojana Lähi-Idässä. Vielä eläkkeelläkin hän toimi pitkälle 2000-lukua valvojana kotimaassa ja jaksoi neuvoa rakentavaa lähipiiriään rakenneteknisissä ongelmissa.

Ravealalla oli useita luottamustoimia rakentamiseen ja paloturvallisuuteen liittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä komiteoissa. Hän oli kansainvälisesti verkostoitunut erityisesti puurakentamisessa ja kykeni pitämään töissään esitelmiä niin saksaksi, englanniksi, ruotsiksi kuin ranskaksikin.

Harrastuksista mainittakoon 1960- ja 1970-luvun taitoajot, joissa Raveala kerran voitti suomenmestaruuden. Muita harrastuksia olivat judo, matkailu ja valokuvaus. Eläkkeellä hän perehtyi kirjansidontaan.

Arto Ravealan lähipiiriin kuuluivat vaimo, neljä lasta, kymmenen lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta.

Jarmo Raveala

Eero Kangas

Kirjoittajat ovat Arto Ravealan poika sekä kollega ja perheystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset