Olli Vasa 1942–2021 - Muistot | HS.fi

Olli Vasa 1942–2021

Keramiikkataiteilija, kuvaamataidon lehtori, sisustusarkkitehti

Olli Vasa

2.1. 2:00

Kuvaamataidon lehtori, keramiikkataiteilija, sisustusarkkitehti Olli Vasa kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 20. marraskuuta 2021. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Laihialla 29. joulukuuta 1942. Vasa tunsi aina ylpeyttä eteläpohjalaisista juuristaan.

Valmistuttuaan Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkataiteen osastolta lahjakas Vasa pääsi työskentelemään suomalaisen muotoilun edelläkävijän, Oy Arabia Ab:n huippujen, Birger Kaipiaisen, Esteri Tomulan ja Gunvor Olin-Grönqvistin legendaariseen joukkoon. Vasan kädenjälki näkyy myös Ateljé Heljän arkkitehtuurissa. Hän piirsi sen ystävälleen ja opiskelutoverilleen, professori Heljä Liukko-Sundströmille.

Vasan ahkeruutta kuvaa hyvin se, ettei yksi tutkinto ja työ sekä Mensan jäsenyys riittänyt. Hän suoritti sisustustaiteen ja kuvaamataidonopettajan pätevyydet. Vasa kannusti oppilaitaan Mannerheimintien yhteiskoulussa, Suutarilan yläasteella ja Etu-Töölön lukiossa rohkeasti eteenpäin sanoen, ettei haittaa, jos ei osaa piirtää. Tärkeintä oli oppia hyväksymään itsensä ja kiinnostua taiteesta.

Vasan sydän sykki myös tanssitaiteelle. Hän oli innokas Pro Dance -yhdistyksen jäsen, ja useaan otteeseen myös hallituksen jäsen, joka lahjoitti nimikkostipendejä lupaaville tanssijoille.

Eläkkeelle siirryttyään Vasa vietti talvet Kaukoidän lämmössä ja kesät mökillään, ensin siirtolapuutarhassa Helsingissä, myöhemmin huvilallaan Humppilassa. Vasa nautti elämästä täysin siemauksin ja kaikilla mausteilla. Ystävät olivat hänen perheensä, ja huolehti heistä myös lämpimästi. Persoonallisen huumorintajun ja käheän naurun tuntevat kaikki, jotka istuivat iltaa hänen kauniissa kodissaan.

Viimeisinä viikkoina vakavasti sairaana ja väsymyksen jo painaessa Olli kertoi olevansa tyytyväinen elämäänsä. Hän sanoi, että hänellä oli kaikki asiat niin hyvin kuin voi olla.

Anekdoottina kerrottakoon vielä poikavuosien kolttonen, jollaisia Vasalla oli tapana ystävilleen järjestää: Hänen naapurinsa Teija Sopanen piti Ollin mielestä kissaansa turhaan laihdutuskuurilla. Ollimainen ratkaisu tilanteeseen oli syöttää kissalle silakoita postiluukusta salaa. Jaettu ilo, se oli tärkeintä.

Ollilla oli laaja ystävien joukko. Suuri persoona on poistunut keskuudestamme.

Paula Kokkonen

Peter Kumlin

Hanna Salminen

Kirjoittajat ovat Olli Vasan pitkäaikaisia ystäviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset