Jouko Puustinen 1932–2021 - Muistot | HS.fi

Jouko Puustinen 1932–2021

Liikuntaneuvos

Jouko Olavi Puustinen

4.1. 2:00

Liikuntaneuvos Jouko Olavi Puustinen kuoli kotonaan Kellokoskella 4. joulukuuta 2021. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Seinäjoella 21. marraskuuta 1932.

Puustinen eli lapsuutensa Seinäjoella, Törnävän tuhannen potilaan mielisairaalan alueella. Molemmat vanhemmat olivat mielisairaanhoitajia. 30 neliön syntymäkoti sijaitsi levottoman osaston alla kellarikerroksessa.

Kaksikymppisenä Puustinen lähti vippariksi eli hoitajan sijaiseksi Kellokosken sairaalan suljetulle osastolle ja sieltä Nikkilän mielisairaanhoitajakouluun.

Nikkilässä hän tutustui sairaalan liikuntaneuvojaan Topi Saloon. Kipinä syttyi ja johti Puustisen 1957–1958 Vierumäen Urheiluopiston liikuntateknikon kurssille numero 1. Hänelle perustettiin liikunnanohjaajan virka Kellokoskelle.

Puustisen tehtävä oli liikuttaa henkilökuntaa, heidän lapsiaan sekä potilaita. Sen hän teki lähes 40 vuoden ajan omaperäisellä tavallaan. Hän liikutti myös koko kylää perustaen sinne kolmea urheiluseuraa. Hän oli mestariluokan yleisurheiluvalmentaja. Yhden valmennetun marathon-aika oli 2.18.36.

”Kaikki alkoi suljetun osaston levottoman pään miehistä, jotka lukkojen takaa hain salille liikkumaan”, Puustinen muisteli. Kohta hän vei ”osasto seiskan elinkautisia” hiihtoleirille Vierumäelle: ”Ei näkynyt psykooseja, ei pakkoliikkeitä, ei ilmeetöntä naamaa.” Sellaista porukkaa ei urheiluopistossa ennen nähty. Näiltä reissuilta on esitetty upeita kaitafilmejä televisiossa.

Vuodesta 1966 lähtien Puustinen alkoi viedä potilasryhmiä parin viikon retkille Lappiin ja Jäämeren rannoille Norjaan, yhteensä noin 600 potilasta. Tämä oli vallankumouksellista sairaalan muuten yksitoikkoisen elämän keskellä. Kolmas osa Lapin kävijöistä kotiutui laitoksesta ennen aikojaan.

Sairaalan liikuntahallilla oli noin 10 000 käyntikertaa vuodessa.

Puustinen työskenteli psyykkisesti vaikeavammaisten parissa. Mielen sairaita ei hyväksytä vammaisurheilijoiksi saati paralympiakisoihin. Siksi Puustinen organisoi Mielenterveyden Keskusliiton, alan vammaisten oman järjestön, ensimmäiset yleisurheilukilpailut 1990-luvun lopulla. Lajeina olivat pituushyppy, kuulantyöntö, 60 metrin juoksu ja 1000 metrin kävely. Kilpailuja on jatkettu siitä pitäen.

”Jos liikunta ja fyysinen kunto puuttuu, ontuu koko mielenterveystyö”, Puustinen sanoi.

Elämäntyöstään hänelle myönnettiin liikuntaneuvoksen arvonimi. Sekä tasavallan presidentti että pääministeri totesivat: tällaisia neuvoksia maahamme tarvitaan lisää.

Ilkka Taipale

Kirjoittaja on Jouko Olavi Puustisen työtoveri ja Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset