Ulla-Riitta LaGrone 1950–2021 - Muistot | HS.fi

Ulla-Riitta LaGrone 1950–2021

Sairaanhoitaja, diakonissa

Ulla-Riitta LaGrone

10.1. 2:00

Sairaanhoitaja, diakonissa Ulla-Riitta Maria LaGrone (o.s. Kärkkäinen) kuoli uusiutuneeseen rintasyöpään Alexandriassa, Yhdysvaltain Alabamassa 23. marraskuuta 2021. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Helsingissä 23. kesäkuuta 1950.

LaGrone kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1970 Alppilan yhteislyseosta ja valmistui Helsingin Diakonissalaitokselta sairaanhoitajaksi 1972 ja diakonissaksi 1973.

Hän suoritti erikoistumisopintoja vuosina 1977–1978 ja pian sen jälkeen muutti Khamis Mushaitiin, Saudi-Arabiaan, työskentelemään kansainvälisessä työyhteisössä paikallisessa sotilassairaalassa. Siellä hän tapasi Ron LaGronen, USA:n armeijan upseerin. Ulla ja Ron muuttivat USA:n ja heidät vihittiin avioliittoon vuonna 1979.

Ronin uran jatkuessa sotilas- ja diplomaattitehtävissä perhe muutti usein ja asui monessa USA:n osavaltiossa ja Thaimaassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Virossa. Perhe muutti 15 kertaa 25 vuoden aikana. Koti oli Alexandriassa Alabamassa. Vuonna 1989 Ulla LaGrone sai USA:n kansalaisuuden.

Ulla oli lapsesta asti innokas ja ansioitunut partiolainen. Hän myös toimi sitoutuneesti vapaaehtoistyössä. Vuonna 1992 hänet nimitettiin Okinawassa palvelevan USA:n armeijan vuoden vapaaehtoiseksi ja vuonna 1996 Fort Lewisissä, Washingtonissa hän sai armeijalta vapaaehtoistoiminnan kunniamerkin.

Tartossa Ulla ja kaksi kollegaansa opettivat lääkintäenglantia paikalliselle henkilökunnalle 1999–2002 ja solmivat samalla elinikäisiä ystävyyksiä. Palattuaan kotiin Alabamaan vuonna 2002 Ulla toimi vapaaehtoisena eri klinikoilla sekä luonnonkatastrofien hätäaputoiminnoissa. Rintasyöpäpotilaitten vertaistukiryhmässä hän oli erittäin aktiivinen jäsen yli 10 vuotta. Hän piti myös pyhäkoulua.

Työskenneltyään kymmenen vuotta sairaanhoitajana Gadsden Regional Medical Centerissä Ulla jäi eläkkeelle vuonna 2012. Vapaaehtoistyötä hän jatkoi elämänsä loppuun asti.

Ullalla oli erityinen taito huomioida toiset ihmiset. Hän levitti hyvää mieltä ja iloa ympärilleen. Ullan lähipiiriin kuuluivat aviomies Ron, pojat Sam ja Dan, lapsenlapsi Henry sekä sisar Eeva Repo.

Ron LaGrone

Sam LaGrone

Dan LaGrone

Kirjoittajat ovat Ulla-Riitta Maria LaGronen puoliso ja pojat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset