Lauri Väärä 1936–2021 - Muistot | HS.fi

Lauri Väärä 1936–2021

Teatterinjohtaja

Lauri Väärä

11.1. 2:00

Teatterinjohtaja Lauri Kalevi Väärä kuoli 4. marraskuuta 2021 Mikkelin keskussairaalassa. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Lappeenrannassa 22. lokakuuta 1936.

Armas-isä toivoi ainoasta pojastaan urheilijaa ja opettajaa, mutta toisin kävi. Jo lapsena Lauri esitteli kylän lapsille itsetekemillään välineillä elokuvia navettasillan alla. Nuorena hän innostui runoista, ja harrastus vei hänet lausuntakilpailuihin ympäri maata. Niissä hän myös menestyi.

Opiskeluvuosina Joensuussa Itä-Suomen seminaarissa lausunta- ja teatteriharrastus vain yltyi. Vuonna 1962 teatterikoulun ohjaajalinjalle valittiin kolme opiskelijaa. Väärä oli yksi heistä.

Väärä työskenteli Kotkan teatterissa ohjaajana 1965–1970. Teatterinjohtajana hän toimi Lappeenrannassa 1971–1975 ja Kotkassa 1975–1980. Nuoruuden unelma toteutui, kun Väärä näytteli Kansallisteatterissa 1980–1988 työtovereinaan mm. Kyllikki Forssell, Eeva-Kaarina Volanen ja Tarmo Manni. Kouvolan kaupunginteatterin johtajana Väärä toimi vuodesta 1988 aina eläköitymiseensä vuonna 1996 asti.

Erityisesti Kotkan johtajavuosina teattereissa käytiin kovia poliittisia vääntöjä taiteellisista linjoista, ja samalla teatterinjohtajalla oli suuri taloudellinenkin vastuu. Väärä oli ylpeä siitä, että hänen johtajavuosinaan katsomot täyttyivät. Paljon hän myös teki hyvin erilaisia rooleja draamoista operetteihin.

Tulevan vaimonsa Teija Sopasen Lauri tapasi 1970-luvun lopulla Lappeenrannan kaupungin tarjoamalla illallisella, kun kirjailija Laila Hietamies, myöhemmin Hirvisaari, molempien ystävä, päätti kokeilla amorin taitojaan. 31 vuotta kestänyt avioliitto päättyi vasta Teijan kuolemaan 2011.

Lauria ja Teijaa yhdistivät teatterin lisäksi kesämökki ja Laurin kotitalo Suomenniemellä sekä sienet ja kissat. Elokuun 10. päivänä juhlittiin vuodesta toiseen Laurin nimipäiviä. Niille kutsuttiin kyläläisiä, sukulaisia ja työtovereita läheltä ja kaukaa.

Rakas intohimo Laurille, erityisesti eläkevuosina, oli harrastajateattereiden ohjaaminen. Suomenniemellä hän ohjasi 33 näytelmää. Vaikka Lauri osasi olla ankara ja tarkka ohjaaja, hän oli harrastajia kohtaan kannustava. 80-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Lauri järjesti jäähyväisnäytäntönsä Suomenniemen nuorisoseuratalossa.

Erityisesti viimeisinä vuosina myös Suomenniemen kirkko ja seurakunta tulivat Laurille rakkaiksi. Hän iloitsi siitä, että pystyi laulamaan mukana tuttuja virsiä. Eikä hän ujostellut ojentaa pappejakaan siitä, miten suuressa tilassa tulee artikuloida. Vuonna 2014 Laurilla todettiin Alzheimerin tauti. Hän puhui siitä avoimesti ja toivoi, että kotitalon vieraat esittelisivät itsensä, vaikka moneen kertaankin. Hän kokosi kotitaloonsa kymmenittäin kehystettyjä valokuvia ja muuta elämäänsä liittynyttä kuva-aineistoa. Muistaakseen ja muistellakseen.

Muistamme Laurin intohimoisena teatterin ystävänä, joka osasi jakaa osaamistaan, mutta myös ottaa oman tilansa pienillä ja suurilla näyttämöillä.

Liisa Jääskeläinen

Seija Väärä

Kirjoittajat ovat Lauri Väärän sisarentytär ja kummityttö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset