Hilkka Rantio 1923–2021 - Muistot | HS.fi

Hilkka Rantio 1923–2021

Lastenhoitaja

Hilkka Rantio

14.1. 2:00

Lastenhoitaja Hilkka Rantio (o.s. Reiman) kuoli Espoossa 21. joulukuuta 2021. Hän oli 98-vuotias, syntynyt Karjalankannaksen Uudellakirkolla 31. maaliskuuta 1923.

Talvisodan pommituksia 16-vuotiaana paenneesta pikkunaisesta tuli sitkeä lotta ja tammenlehvän ansainnut sotaveteraani, jonka elämäntehtäväksi tuli hoivan antaminen – niin omille kuin muille.

Talvisodan muonituslottakokemusten jälkeen Hilkka Rantio suoritti lääkintälottakurssin. Jatkosodassa hän työskenteli useissa kenttäsairaaloissa. Lottatehtävissä hän koki ikäistensä sotilaiden hoitamisen rankkana mutta palkitsevana. Sai lohduttaa, tukea ja auttaa. Vaikuttavinta oli kuulemma luovuttaa omaa verta ja seurata sen nopeaa siirtämistä haavoittuneille.

Sodan jälkeen arkkiatri Arvo Ylpön oppilaana lastenhoitajakurssilla Rantio oppi lastenhoidon aakkoset. Hänestä tuli huolellinen hoitaja Naistenklinikan vastasyntyneille ja myöhemmin Silmäklinikan lapsipotilaille.

Puoliso löytyi ensimmäisestä työpaikasta, Helsingin kulkutautisairaalasta, jossa vastikään rikospoliisina aloittanut Väinö makasi kuukauden päivät kurkkumätäpotilaana. Sairaalan käytäviltä sai alkunsa 75-vuotinen yhteinen taival.

Omat tyttäret kokivat kolmivuorotyötä tekevän ja välillä työstä uupuneen äitinsä tarmokkuuden: koti kiilsi puhtautta, ruoka oli aina valmiina ja järjestystä vaalittiin. Kuusi lastenlasta ja viisitoista lastenlastenlasta oppivat hekin mummiltaan kodinhoidon ja puhtauden perusteita, erityisesti Suomusjärven kesämökillä.

Valtion virasta oli mahdollisuus jäädä eläkkeelle jo 58-vuotiaana. Hilkka Rantio tarttui tilaisuuteen ja keskittyi työelämän jälkeen järjestötyöhön. Hän oli pitkään Espoon rintamanaisten puheenjohtaja ja monien liikuntaseurojen aktiivijäsen. Valtakunnallisista sotaveteraanien hiihtokilpailuista Rantio sai lukuisia kultamitaleja ja kisaili usein viestihiihdon olympiavoittaja Siiri Rantasen kanssa, vaikka ei tätä koskaan voittanutkaan.

Hilkka Rantion pitkän elämän peruspilari oli pienistä iloista nauttiminen, josta hän jaksoi jälkeläisiään muistuttaa. Se oli kukista, linnuista ja kaikesta kauniista iloitsemista. Hän oli ikuinen esteetikko, joka osasi huomata kauneutta myös muissa ihmisissä; ihasteli vaatteita, koruja ja hiuksia.

Vaikka suru lokakuussa 2021 Väinö-puolison menettämisestä oli valtava, leikkisä mieli ja silmien pilke säilyivät loppumetreille saakka.

Seija Sihvola

Tuija Siitonen

Kirjoittajat ovat Hilkka Rantion tyttäriä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset