Rainer Lehtinen 1931–2021 - Muistot | HS.fi

Rainer Lehtinen 1931–2021

Director musices

Rainer Lehtinen

15.1. 2:00

Nokian Työväen MieskuoronDirector musices Rainer Lehtinen kuoli 90-vuotiaana Nokialla 3. joulukuuta 2021. Hän oli syntynyt Viipurin maalaiskunnassa 6. heinäkuuta 1931.

Lehtinen eli varhaisen nuoruutensa Viipurinlahdella sijaitsevassa Rahkasaaressa. Evakkona hän päätyi äitinsä ja sisartensa kanssa Karkkuun. Sieltä perhe muutti Nokialle, mistä Lehtinen löysi myös elämänkumppaninsa Airin, jonka kanssa hän avioitui helluntaina 1954. Perheeseen syntyi neljä tytärtä. Lastenlapsia syntyi niin ikään neljä.

Leipätyö nokialaisen teollisuuden palveluksessa oli Lehtiselle kirjaimellisesti leipätyö.

Musiikki oli hänen varsinainen elämäntyönsä. Hän liittyi vuonna 1950 Nokian Työväen Mieskuoroon. Pian hän sai tehtäväkseen harjoittaa stemmoja ja johtaa kuoron pienryhmien esiintymisiä.

Työn ohessa Lehtinen opiskeli Tampereen musiikkiopistossa. Työpäivien jälkeen hän kiiruhti linja-autolla Tampereelle, ja vielä iltamyöhään kotona hän harjoitteli harmonilla kenraalibassotehtäviä.

Suoritettuaan 1961–1964 Suomen Työväen Musiikkiliiton musiikinohjaajakurssin Lehtinen valittiin Nokian Työväen Mieskuoron taiteelliseksi johtajaksi. Hän jatkoi tehtävässä 2000-luvulle saakka.

Lehtisen johdolla kuorosta kehittyi yksi maamme eturivin mieskuoroja. Kuoro sai lukuisia palkintoja kansainvälisissä ja kansallisissa kuorokilpailuissa.

Lehtinen jätti merkittävän jäljen suomalaiseen kuorokenttään. Hän toimi vuosikymmeniä Työväen Musiikkiliiton musiikkineuvoston puheenjohtajana ja oli mukana järjestämässä liiton valtakunnallisia laulujuhlia. Hän nautti laajaa arvostusta kuoropiireissä kautta maan.

Lehtinen oli Työväen Musiikkiliiton kunniajäsen, hänelle myönnettiin liiton korkein arvomerkki, Kultainen nuottiavain. Hän sai muun muassa Hämeen läänin taidepalkinnon ja Nokian kaupungin kulttuuripalkinnon.

Itse hän arvosti erityisesti tasavallan presidentin myöntämää director musices -arvonimeä.

1970-luvulla Lehtinen perusti yhdessä mestaripelimanni Pentti Peitsamon kanssa laulu- ja soitinyhtyeen Nokialaiset. 1980-luvulta lähtien Lehtinen osallistui laulelmatapahtuma Tapsan Tahtien suunnitteluun ja järjestelyihin.

Leipätyön ja intohimoisen musiikkityön vastapainoksi – tai tasapainottavaksi täydennykseksi – Lehtinen oli innokas kalastaja. Hän pyydysti kaloja Nokian järvillä. Talviset pilkkireissut saattoivat ulottua Säkylän Pyhäjärvelle tai Lappajärvelle asti.

Sulan maan aikaan hän painui narraamaan Saaristomeren haukia tai Näätämön lohia.

Kalastusharrastusta leimasi sama intohimo kuin musiikintekoa. Tyttärien lapsille kalareissuista riitti kerrottavaa yhtä paljon kuin kuorolaulun kunnianpäivistä. Vaari oli lapsenlapsille iloinen ja laulavainen leikkiseuralainen.

Musiikki säilyi tärkeänä osana Rainer Lehtisen elämää loppuun asti. Vaikka yhteys kanssaihmisiin oli hauras, laulujen sanat ja sävelet hän muisti kirkkaasti vielä hoivakodin arjessa.

Keijo Rantanen

Markku Lappalainen

Kirjoittajat ovat Rainer Lehtisen tytärten puolisoita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset