Jaakko Vinter 1924–2021 - Muistot | HS.fi

Jaakko Vinter 1924–2021

Muurari

Jaakko Vinter

13.1. 2:00

Muurari Jaakko Oskari Vinter kuoli Vantaalla 15. joulukuuta 2021. Hän oli 97-vuotias, syntynyt Huittisissa 18. tammikuuta 1924.

Vinter eli lapsuutensa Huittisissa naisyhdistyksen orpokodissa. Avioeron jälkeen yksinhuoltajaksi jäänyt äiti sai työnantajaltaan asunnon, johon ei saanut ottaa lapsia mukaan, eikä isovanhemmilta riittänyt voimia perheen kummastakin pojasta huolehtimiseen. Tämä saattoi olla tyypillistäkin tuohon aikaan.

Vartuttuaan Vinter muutti Helsinkiin, töihin tätinsä miehen puusepänliikkeeseen, jossa sai opit ensimmäiseen ammattiinsa. Muurarina Vinter teki 40-vuotisen uran ja jätti kädenjälkensä lukuisiin kohteisiin ympäri pääkaupunkiseutua.

Ehkä parhaiten Vinter muistetaan elämäntyöstään työntekijöiden oikeuksien puolustajana. Juuri hänen ja muiden aikansa aktivistien ansiosta meillä on mm. viisipäiväinen työviikko. Vinter oli rakentamassa ammattiyhdistystoimintaa 1940-luvulta saakka ja jatkoi taustalla vielä eläkkeellä ollessaankin. Ammattiyhdistystoiminta johti kunnallispolitiikkaan, jossa Vinter ehti toimia Vantaalla neljä kautta eri lautakunnissa. Erityisen maininnan arvoisena on puheenjohtajuus muurarina juristienemmistöisessä oikeusapulautakunnassa.

Työuran jälkeen Vinter aktivoitui puheenjohtajana Hakunilan eläkeläisyhdistyksessä, joka päätyi jopa esiintymään Don Huonojen rockvideolla Tule sellaisena kuin olet. Jaakkon omaa laulua voimme kuulla eläkeläisten kuoron levyltä. Hänet muistetaan myös Jaakkona, joka kävi vuosien ajan heittämässä kylmän kiven eläkeläisten järjestämissä tapahtumissa.

Viimeiset vuotensa Jaakko asui Hakunilan Emerituskodissa, jossa hän hyväkuntoisena talon vanhimpana huolehti, että kaikilla on hyvä olla. Hän oli rakas isä ja vaari, jolla oli aina selkeä näkemys siitä, miten asioiden tulisi olla ja miten ne olisi ratkaistavissa.

Vaikka Jaakko teki elämäntyönsä keskellä työmarkkinajärjestöjen välistä taistelua, hän osasi aina arvostaa toista osapuolta kuten myös kaikkien samanarvoisuutta.

SAK palkitsi Jaakon vuonna 2001 kultaisella ansiomitalilla 50 vuoden toiminnastaan ammattiyhdistysaktiivina. Tasavallan presidentti palkitsi hänet vuonna 2019 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla ansioista jatkosodassa ja Lapin sodassa, pioneerijoukoissa.

Malla Levander

Soile Kankaanrinne

Joonas Kankaanrinne

Kirjoittajat ovat Jaakko Vinterin tytär sekä lapsenlapsi puolisoineen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset