Matti Silvennoinen 1940–2021 - Muistot | HS.fi

Matti Silvennoinen 1940–2021

Sähköyliasentaja

Matti Silvennoinen

11.1. 2:00

Sähköyliasentaja Matti Antero Silvennoinen kuoli Helsingissä 1. joulukuuta 2021. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Punkaharjulla 25. helmikuuta 1940.

Silvennoisen Martti-isä kaatui Karjalankannaksella kesäkuussa 1944 Matin ollessa vain neljävuotias. Menetys vaikutti Matin koko elämään, ja suru oli raskas kantaa.

Matin äiti meni sodan jälkeen uusiin naimisiin, ja Matti sai pian pikkusiskon, jota hän aina hoiti mielellään.

Nuorena poikana Silvennoinen ajoi lossia Punkaharjulla ja teki töitä kotitalossaan. Äiti halusi pojalleen hyvän koulutuksen ja lähetti tämän Helsinkiin Wärtsilään sähköasentajaoppiin. Pisimmän, yli 30-vuotisen, työuran Silvennoinen teki Helsingin kaupungilla sähköyliasentajana. Hän oli arvostettu ammattilainen ja työntekijä, ja hänet kutsuttiin usein vapaa-ajaltakin töihin ratkaisemaan hankalampia tapauksia.

Perhe oli Matille tärkeä. 18-vuotiaana hän tapasi tulevan vaimonsa Annelin. Rakkaus oli suurta, ja perheeseen syntyi kaksi tytärtä. Elämä oli alkuaikoina taloudellisesti vaatimatonta, mutta yhdessä Matti ja Anneli tekivät ahkerasti työtä ja rakensivat tulevaisuutta. Unelma omasta asunnosta toteutui.

Lapset toivat onnea ja iloa elämään, ja vapaa-aikaa vietettiin yhdessä muun muassa ulkoillen ja kyläillen. Elämä oli tavallista ja arvokasta.

Vaarin rooli oli Matille erityisen mieluinen, ja hän oli rakastava, välittävä ja hauska vaari. Matin luonteenpiirteitä kuvaavat hyvin sanat kiltti, ymmärtäväinen ja sovitteleva. Yksi hänen merkittävistä ominaisuuksistaan oli se, ettei hän puhunut ikinä ihmisistä pahaa. Hän kannatti sovintoa, ei kantanut kaunaa ja halusi olla kaikille ystävällinen.

Matin elämä sai syksyllä 2021 odottamattoman käänteen, kun hän sairastui aggressiiviseen syöpään. Hän oli toivoa täynnä loppuun asti, mutta nopeasti edennyttä sairautta ei pystytty enää pysäyttämään.

Tarja Jouppi

Kirjoittaja on Matti Silvennoisen tytär.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset