Jouko Lamminen 1954–2021 - Muistot | HS.fi

Jouko Lamminen 1954–2021

Diplomi-insinööri

Jouko Lamminen

15.1. 2:00

Vastaava tarkastusinsinööri, DI Jouko Lamminen kuoli kotonaan Vantaalla 15. joulukuuta 2021 äkilliseen sairauskohtaukseen. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Lohtajalla 26. kesäkuuta 1954.

Lamminen vietti varhaislapsuutensa Lohtajalla, jossa hänen isänsä toimi kunnanjohtajana, ja kävi siellä kansa- ja yhteiskoulun. Perheen muutti Lappajärvelle vuonna 1967, ja Lamminen kirjoitti siellä ylioppilaaksi vuonna 1973. Asepalveluksensa hän suoritti Vaasan rannikkotykistössä.

Lammisen ammattihaaveena oli päästä ajamaan rekkaa, mutta opinnot suuntautuivatkin rakennusalalle. Hän valmistui rakennusinsinööriksi Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta 1979 ja diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden linjalta 1996.

Lamminen aloitti Vantaan kaupungin palveluksessa 2003. Hän teki melkein 20 vuoden työuran aluksi tarkastusinsinöörinä ja viimeiset vuodet vastaavana tarkastusinsinöörinä.

Aikaisemmin hän toimi rakennesuunnittelijana insinööritoimisto Magnus Malmbergilla. Helsinki-Vantaan lentoaseman poikkeuksellisen vaativissa hankkeissa hän ehti toimia sekä suunnittelijan että viranomaisen rooleissa.

Lamminen tunnettiin kansallisesti arvostettuna teräsrakenteiden asiantuntijana. Hän toimi Teräsrakenneyhdistyksen normitoimikunnassa ja Fisen lautakunnissa. Hän auttoi oman työnsä ohella mm. Lohjan, Järvenpään ja Sipoon rakennusvalvontayksiköitä erityiskohteissa.

Lamminen oli selkeäsanainen ja suosittu esitelmöitsijä teräsrakenne- ja eurokooditapahtumissa. Hänen lennokkaissa esityksissään esiintynyttä lausetta hallisortumista ”Kattoja tulee kohta alas kuin kuolleita riekkoja” on usein siteerattu.

Rakennusvalvonnan henkilökunta ja yhteistyökumppanit muistavat Lammisen kohteliaana, suoraselkäisenä ja osaavana ja työntekijänä. Hän kertoi aina suoran mielipiteensä suunnitelmista ja rakennustyöstä painottaen rakenteiden turvallisuutta ja riskienhallintaa.

Tapahtumissa Jouko otti usein vastuun musiikista joko pianoa soittaen tai yhteislaulua johtaen, vierastamatta tanssimistakaan. Hän rakasti musiikkia monipuolisesti klassisesta rockiin. Erityisen mieluisa oli Retuperän WBK, joka toi hänet aina ensimmäisten joukossa Ullanlinnanmäelle vappuaamuisin.

Vaikka Jouko oli kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, lieviä myönnytyksiä pääkaupunkiseudulle oli Jokerien intohimoinen kannatus. Jouko piti aktiivisesti yhteyttä ystäviinsä ja pojan perheeseen, johon kuuluu kolme lapsenlasta.

Henry Westlin

Eila Lehmus

Harri Aavaharju

Kirjoittajat ovat Jouko Lammisen ystäviä ja työtovereita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset