Timo Eränkö 1952–2021 - Muistot | HS.fi

Timo Eränkö 1952–2021

Taiteilija

Timo Eränkö

8.1. 2:00

Taiteilija ja kulttuuripersoona Timo Eränkö kuoli 29. joulukuuta 2021 kotonaan Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. syyskuuta 1952.

Timo Eränkö tunnettiin Lapinlahden Linnuille sen nimenkin antaneena perusjäsenenä. Hän lauloi ja soitti yhtyeessä saksofonia, mutta musiikki ei ollut ainoa ilmaisumuoto yhteiskunnallisesti valppaalle kirjoittajalle ja näyttämötaiteiden moniottelijalle.

Helsingin katukuvassa Erängön hahmo keräsi päivittäisen askeltavoitteensa pitkillä kävelyillä, jotka ruokkivat luovaa ajattelua. Vetokärryssä kulki mukana se mitä liikkuva toimisto kulloinkin vaati.

Timo Olavi Eränkö syntyi toisena helsinkiläisperheen neljästä lapsesta. Äiti oli juristi, isä anatomian professori.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta Eränkö opiskeli kemiaa, fysiikkaa, sosiaalipsykologiaa, yleistä kirjallisuustiedettä sekä teatteritiedettä. Humoristisella ylpeydellä hän vaali titteliä humanististen tieteiden kandidaatti.

Tärkeäksi näyttämöksi muodostui Ylioppilasteatteri, jossa hän näytteli ja kirjoitti, mutta jo sitä ennen ja sen rinnalla hän osallistui moniin muihin taideprojekteihin.

Laajat kulttuuripiirit pitivät 1980-luvulla kotipesänään ravintola Vanhaa, jossa istumista Eränkökin keksi rahoittaa katusoittajana. Toiminnasta syntyi Lapinlahden Linnut, heittäytymiskykyisten teatterilaisten perustama bändi satiirisine lauluineen ja sketseineen.

Lintujen levytysura käynnistyi 1983, ja yhtyeestä muodostui oitis menestys. Erängöllä oli ryhmässä keskeinen rooli tuotteliaana tekstittäjänä ja ideologina.

Samaan aikaan etenivät muut työt. Vaikka yhdessä Janne Kuusen kanssa tehdyt pitkän elokuvan käsikirjoitukset eivät toteutuneet, syntyi kuitenkin lyhytelokuvia sekä tv-sarja Lapsilta kielletty (1984). Näyttelijänä Eränkö esiintyi useissa Kuusen, Aki ja Mika Kaurismäen sekä Anssi Mänttärin töissä. Itse hän ohjasi musiikkivideoita.

Lapinlahden Lintujen ensimmäinen televisio-ohjelma Kyllä elämä on ihanaa (1987) osoittautui ohjelmatarjontaa uudistaneeksi merkkityöksi, ja tv-sarja Maailman kahdeksan ihmettä (1990) palkittiin vuoden parhaan viihdeohjelman Venlalla.

Huippuvuosinaan yhtye keikkaili yli 200 esityksen vuosivauhdilla. Seitsemän kultalevyään Eränkö ripusti proosallisesti vessan seinälle.

Lintujen jälkeen Eränkö on toiminut mm. yhtyeessä Puujumalat.

Idearikas ja tuottelias Timo Eränkö toimi sivutyönään keksijänäkin, jolla on ystävänsä kanssa kaksi yhdysvaltalaista ja yksi eurooppalainen tietoliikennealan patentti.

Ihmisenä Timo Eränkö oli humaani, välitti ihmisistä ja rakasti eläimiä. Oman rakkaan Iines-koiran kuoltua hän kantoi mukanaan nameja naapuruston tutuille koirille. ”Pennittömänä filantrooppina” hän muisti läheisiään, ja perintörahaa saatuaan kiirehti kustantamaan ystävänsä hammasremontin.

Julkisuudessa Eränkö puhui mielellään insuliinidiabeteksen hoidosta, ja avasi alkoholinkäyttöään televisiosarjassa Vuosi ilman viinaa.

Elämänkumppani Barbro Rännärin kanssa pidettiin yhtä lähes neljä vuosikymmentä.

Arto Pajukallio

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset