Helena Antikainen 1935–2021

Lehtori

Helena Antikainen

7.3. 2:00

Lehtori Helena Antikainen (o.s. Ahonen) kuoli Helsingissä 2. joulukuuta 2021. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Sumiaisissa 31. toukokuuta 1935.

Antikainen eli lapsuutensa monilapsisessa maanviljelijäperheessä. Tavan mukaan hän osallistui pienestä pitäen maatilan töihin ja hoivasi nuorempia sisaruksiaan. Tiedonhalu veti oppikouluun Suolahteen, jossa hän asui kortteerissa ja totutteli itsenäiseen elämään.

Antikaisesta tuli kylänsä ensimmäinen ylioppilas, sitten ruotsin ja englannin kielen opiskelija Helsingin yliopistoon. Käytännön kielitaito kehittyi kotiapulaisena Lontoossa. Ulkomaankosketus avasi elämänikäiset yhteydet maailmalle.

Työuransa Antikainen teki ensin ruotsin, sitten englannin kielen opettajana, pisimmän jakson Korson lukiossa Vantaalla. Haikeana mutta valittamatta hän totesi kerran, ettei lehtorilla ollut juuri etenemismahdollisuuksia – ellei sitten halunnut koulumaailmassa hallintotehtäviin, rehtoriksi.

Antikainen eteni toisin, sisäänpäin, ammattinsa ytimeen: hän halusi olla mahdollisimman hyvä opettaja, niin kielitaidoltaan kuin kasvattajana.

Osaamistaan hän piti ajan tasalla loma-ajan matkoillaan Englannissa ja Yhdysvalloissa. Maailman tapahtumia hän seurasi kansainvälisistä julkaisuista ja ystäväverkostoonsa yhteyksiä pitäen.

Kasvattajana Helena paneutui oppilaidensa yksilölliseen tilanteeseen. Kunnia-asiana oli auttaa jokainen nuori hyväksyttävälle tasolle. Oppilaat muistavat opettajansa jämäkkänä, mutta myötäelävänä aikuisena.

Sama avuliaisuus kohdistui nuorempiin sisaruksiin ja lähipiiriin. Sen tuen, jota Helena itse oli uransa alkuvaiheessa saanut, hän antoi läheisilleen.

Persoonaltaan Helena oli kuuntelija, tarkkailija, kysyjä. Hiljaisen oloisesti hän painoi mieleensä keskustelun ydinkohdat ja esitti sitten rauhallisesti perustellun mielipiteensä, johon hän oli sisäistänyt kumppanilta saamansa ainekset. Se oli punnittua puhetta.

Koti oli Helenalle perhe-elämän henkinen tukikohta. Kodinhoito oli Helenalle arjen välttämättömyydet ylittävää oman maun ja esteettisten arvojen toteutusta. Yhteys Sumiaisiin ja lapsuudenkodin maihin säilyi kesämökillä Pörön saaressa.

Nuoruuden ystävät muistavat Helenan kirkkaan ja heleän lauluäänen. Kauas kuului, kun hän aloitti heinänteossa suosikkilaulunsa Kai muistat kannella kun fregatin. Tyyni olemus ja valoisa mieli säilyy ystävien muistoissa.

On surullista ja traagista, että henkisiä arvoja vaalivan ihmisen maailmasta erkanemisen oli tapahduttava Alzheimerin taudin viemänä.

Outi Lehtipuro-Sepänmaa

Kirjoittaja on Helena Antikaisen kasvinkumppani ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset