Seija Silventoinen 1934–2022

Ekonomi, ylikamreeri

Seija Silventoinen

7.3. 2:00

Ekonomi, ylikamreeri Seija Adele Silventoinen (o.s. Kuukankorpi) kuoli 87-vuotiaana Helsingissä 4. helmikuuta 2022. Hän oli syntynyt Tampereella 10. heinäkuuta 1934.

Silventoinen teki ansiokkaan 40-vuotisen työuran Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) palveluksessa. Helsingin kauppakorkeakoulun kirjeenvaihtajalinjalta ekonomiksi valmistunut Silventoinen palkattiin SYL:n toimistosihteeriksi vuonna 1960. Hän eteni ensin hallintosihteeriksi ja sittemmin konttoripäälliköksi. Kotimaisten kielten lisäksi hän hallitsi englantia, saksaa, ranskaa ja espanjaa.

Silventoinen vastasi SYL:n toimiston arjen sujuvuudesta, liiton liittokokousten, seminaarien ja tapahtumien järjestelyistä. Hän toimi vakauttavana ankkurina opiskelijapolitiikan myrskyisissäkin vaiheissa ja huolehti siitä, että opiskelijan asiaa vietiin eteenpäin.

SYL:n lisäksi hän hoiti myös monia Ylioppilaspalvelun, ylioppilaiden matkatoimiston Travelan, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n ja opiskelija-asuntosäätöiden asioita.

Neljänkymmenen vuoden työuran aikana Silventoiselle kertyi merkittävä SYL-alumnien suhdeverkosto, jota hän ollut itse keskeisessä roolissa luomassa ja ylläpitämässä. Hän oli myös yksi SYL:n naisverkoston eli SYL-siskojen perustajista.

Kulttuurinautintojen suurkuluttajan ja maailmanmatkaajan kalenteri oli aina täynnä rientoja. Silventoinen nautti suuresti matkustamisesta, klassisesta musiikista ja oopperasta sekä taidenäyttelyistä, tapahtumista ja juhlista.

Hän oli vieraanvaraisuudestaan tunnettu juhlien ja illallisten järjestäjä: ystävien ja SYL-alumnien mieleen ovat jääneet lukuisat hauskat illanvietot ja illalliset viehättävässä kodissa Taka-Töölössä.

Silventoinen jäi eläkkeelle vuonna 2000, ja hän vaikutti aktiivisena SYL-alumnina vielä 20 vuotta tutustuttaen eri vuosien ja vuosikymmenten toimijoita toisiinsa. Eläkepäivänsä hän aloitti julkaisemalla SYL:n toimintaa syvällisesti avaavan muistelmallisen teoksen Näin sen näin ja kirjoitti esipuheessa halunneensa olla näin avuksi ja hyödyksi myös tuleville toimijoille.

Vuonna 1998 tasavallan presidentti Martti Ahtisaari myönsi Seija Silventoiselle ylikamreerin arvonimen työstä ylioppilasliikkeen hyväksi. Vielä viime vuosina Silventoinen oli mukana SYL:n vuonna 2021 julkaistun 100-vuotishistoriateoksen taustatyöryhmässä.

Silventoisen lähipiiriin kuuluivat lapset perheineen.

Tarja Halonen

Jorma Ollila

Seija Pyökeri

Kirjoittajat ovat Seija Silventoisen ystäviä ja SYL-alumneja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset