Pentti Eloniemi 1922–2022

Diplomi-insinööri

Pentti Eloniemi

5.3. 2:00

Diplomi-insinööri Pentti Eloniemi kuoli 19. tammikuuta 2022 Helsingissä 99-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 7. toukokuuta 1922.

Eloniemi oli kolmas viidestä lapsesta. Hänen äitinsä Ros-Emilia (o.s. Häll) oli tunnettu 1900-luvun alun suffragetti, mikä vaikutti siihen, että Eloniemi kannusti neljää tytärtään opintoihin ja moderniin ajatteluun.

Pentti Eloniemi valmistui ylioppilaaksi välirauhan aikana keväällä 1941 Kulmakoulusta, jonka oli perustanut hänen isänsä George (Yrjö) Eloniemi. Kulmakoulun periaate oli antaa tasa-arvoinen mahdollisuus koulunkäyntiin kaikille lapsille varallisuudesta riippumatta.

Sota-aikana Eloniemeä ei laitettu eturintamalle sairastetun kurkkumädän vuoksi. Hän toimi ilmatorjunnan tutkaviestijoukoissa osallistuen muun muassa Helsingin suurpommitusten torjuntaan helmikuussa 1944. Eloniemi sai useita kunniamerkkejä ja oli aktiivinen Rintamaveteraanien toiminnassa vielä yli 90-vuotiaanakin.

Irmansa kanssa Pentti meni naimisiin vuonna 1948 valmistuttuaan Teknillisestä korkeakoulusta maanmittauslinjalta. Eloniemi luopui runsasta matkustamista vaativasta työstään maanmittausinsinöörinä, jotta sai olla enemmän kotona perheensä kanssa.

Päätyönsä Eloniemi teki TVH:n siltayli-insinöörinä 1956–1989, josta sai valtion kultaisen virka-ansiomerkin ja Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkin. Hänellä on useita julkaisuja silloista, korjausrakentamisesta sekä Suomen maantieverkosta ja niiden historiasta. Eläkkeellä hän jatkoi asiantuntijayhteistyötä Museoviraston kanssa.

Eloniemi oli kuuluisa tarkkuudestaan, jopa pedanttisuudestaan. Kun Neuvostoliitto sodan jälkeen vaati vastaavalta siltainsinööri Eloniemeltä, että Pohjoisen rajaseudun siltojen oli kestettävä raskaiden panssareiden paino, hän tiesi niiden kestävän pyytämättäkin.

Isoisän, taidekauppias Berndt Kahlrothin, myötä Eloniemestä tuli suomalaisen maalaustaiteen harrastaja ja tuntija. Hänen kotinsa oli kulttuurikoti. Eloniemi oli myös harras kristitty, joka syventyi vakaumukseensa, mutta ei pitänyt siitä melua. Mallusjoen kesäpaikka oli Pentille tärkeä. Hän piti hankkimansa rintamamiestalon huippukunnossa.

Pentti käytti modernia tietotekniikkaa päivittäin. Hän oli kiinnostunut suvun nuorimpien saavutuksista ja maailman ajankohtaisista tapahtumista. Vaimostaan hän piti huolta loppuun saakka tämän vaikeasta sairaudesta huolimatta. Avioliitto päättyi 2009 Irman kuolemaan.

Vakavat fyysiset sairaudet madalsivat Pentin askelta, mutta hänen mielensä säilyi virkeänä ja kognitio kirkkaana. Hän eli ja asui omassa kodissaan ja piti säntillisesti huolta kunnostaan. Näissä vuosissa näyttäytyi hengen voitto ruumiista. Pentti kuitenkin aavisti kohtalonsa: koronaa hän ei enää kestänyt.

Raimo Sulkava

Ulla Eloniemi-Sulkava

Anna-Maria Wasenius

Kirjoittajat ovat Pentti Eloniemen vävy, tytär ja tyttärentytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset