Pauli Henriksson 1931–2022

Sähköinsinööri

Pauli Henriksson

9.3. 2:00

Sähköinsinööri Pauli Henriksson kuoli Helsingissä 4. tammikuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Helsingissä 7. syyskuuta 1931.

Pauli Henrikssonin työura alkoi maailman merillä, joilla hän toimi valtameriliikenteessä radiosähköttäjänä viiden vuoden ajan. Radiotekniikan insinöörinä hän teki pitkän uran Yleisradiossa ja oli käynnistämässä paikallisradiotoimintaa muun muassa ensimmäisillä suorilla ulko- ja kansainvälisillä lähetyksillä.

Henrikssonilla oli keskeinen rooli ylempien toimihenkilöiden edunvalvonnan käynnistämisessä. Hän oli vuonna 1972 perustetun Yksityistoimialojen Insinöörit ry:n perustajajäsen ja sen ensimmäinen puheenjohtaja.

Työehtosopimuksiin tähtäävä toiminta oli uutta. Varsin nopeasti ymmärrettiin, että johdon ja toimihenkilöiden välissä tulisi olemaan uusi kasvava henkilöstöryhmä, ylemmät toimihenkilöt. Ryhmälle ja sen edunvalvonnalle tarvittiin työmarkkinakentässä oma paikkansa.

Kitkatta ja ilman ongelmia edunvalvonta se ei sujunut. YIL liittyi keskusjärjestö STTK:hon ja erosi siitä noin vuoden kuluttua. Asia ei ollut helppo myöskään Insinööriliiton sisällä. Sanoja vaihdettiin, joskus jopa voimasanoja.

YIL:n toiminnan käynnistyminen aktivoi Insinööriliiton, KAL:n (nyk. TEK) ja Ekonomiliiton perustamaan nykyisen Ylempien Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestön YTN:n, jonka puheenjohtajana Henriksson toimi.

Henriksson oli YIL:n puheenjohtaja vuoteen 1980 asti. Hän toimi Insinööriliiton hallituksessa sekä jäsenenä että varapuheenjohtajana, YTN:n hallituksessa, sen puheenjohtajana sekä Akavan hallituksessa.

Henriksson kuuluu niiden pioneerien joukkoon, jotka kehittivät pyyteettömästi ylempien toimihenkilöiden edunvalvontaa luottamusmiehinä oman insinööripäivätyön ohessa.

Järjestöllisistä ansioistaan Henriksson palkittiin muun muassa YIL:n kunniapuheenjohtajuudella, Insinööriliiton kunniajäsenyydellä ja kultaisella ansiomerkillä, kuten myös Akavan ansiomerkillä.

Lisäksi Henriksson oli valtion viestintäpoliittisen toimikunnan jäsen ja radiolakitoimikunnan asiantuntija toimien samalla useiden eri järjestöjen luottamustehtävissä.

Pekka Laakso

Antti Henriksson

Kirjoittajat ovat Pauli Henrikssonin yhteistyökumppani ja poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset