Ahti Hirvonen 1931–2022

Pankinjohtaja

Ahti Hirvonen

12.3. 2:00

Pankinjohtaja Ahti Hirvonen kuoli Helsingissä 28. tammikuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Viipurissa 10. maaliskuuta 1931.

Hirvonen kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun lyseosta 1951. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Helsingistä 1959. Opiskeluaikanaan Hirvonen tapasi käsityönopettajaksi opiskelevan savolaisen Pirkko Kähkösen. Vuonna 1955 heidät vihittiin avioliittoon. Perheeseen syntyi kolme lasta.

Hirvosen työura alkoi 1955 Enso-Gutzeitissa, mutta yhtiön valtataisteluihin kyllästyneenä hän hakeutui Kymi Oy:n organisaatio-osaston johtoon. Kun Yhdyspankki perusti 1968 Tietotehdas Oy:n hoitamaan suurasiakkaidensa tietotekniikkaa, Hirvonen valittiin sen ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi. Tietotehtaasta alkoi Hirvosen läheinen yhteistyö pääjohtaja Mika Tiivolan kanssa. Hirvonen kutsuttiinkin pian pankin johtokuntaan vastaamaan mm. tietojenkäsittelystä ja laskentatoimesta.

Ura Yhdyspankissa eteni nopeasti. Hirvonen nimitettiin varatoimitusjohtajaksi 1975 ja kotimaan toiminnan johtoon sekä edelleen 1983 pankin toimitusjohtajaksi. Hirvonen oli uudistaja, jonka kädenjälki näkyi lukuisissa pankin uudistamishankkeissa 1970-luvulta aina 1990-luvulle asti.

Vuonna 1989 pääjohtajaksi nimitetyn Hirvosen johtajuus joutui testiin 1990-luvun laman pyörteissä. Ylivahva markka, pankkisääntelyn varomaton purku ja Neuvostoliiton romahdus johtivat talouden ahdinkoon. Yhdyspankki oli varautunut jo ennen kriisin puhkeamista luotonannon hillitsemiseen, mikä osaltaan vaikutti siihen, että pankki selvisi lamasta kohtuullisesti ja saattoi ottaa johtavan roolin pankkikentän uudistumisessa.

Yhdyspankin rakennetta uudistettiin muodostamalla sille omistusyhtiö Unitas Oy, jonka hallituksen puheenjohtajaksi Ahti Hirvonen valittiin 1992. Hirvosen osuus maan suurimman pankkifuusion, SYP:n ja KOP:n yhdistymisen, synnyssä oli tärkeä. Meritan muodostuessa 1995 Hirvonen katsoi viisaaksi jättää pankin johtamisen seuraajien harteille.

Hirvonen jatkoi työtään hallituksen jäsenenä useissa yhtiöissä mm. Nokiassa ja Finnairissa. Hän toimi aktiivisesti modernin yrityshallinnoinnin ja hallitustyön uudistamiseksi mm. osallistumalla Corporate Governance -kirjojen kirjoittamiseen ja luennoimalla aiheesta.

1980-luvun alussa Hirvonen oli kokenut hengellisen herätyksen, mikä johti hänet moniin kirkollisiin vaikuttamisen tehtäviin paikallisesti ja valtakunnallisesti. Hän oli muun muassa Suomen suosituimman jumalanpalveluksen Tuomasmessun perustajajäseniä. Hirvosella oli keskeinen rooli myös Helsinki Mission kehittämisessä. Hänen puheenjohtajakaudellaan järjestö rakensi Suomen suurimman palvelutalon Vuosaareen.

Markku Pohjola

Olli Valtonen

Kirjoittajat ovat Ahti Hirvosen pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset