Kari Arola 1948–2022

Päätoimittaja emeritus

Kari Arola

9.3. 2:00

Entinen päätoimittaja ja tiedotuspäällikkö Kari Arola kuoli haimasyöpään Helsingissä 17. helmikuuta 2022. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Kaavilla 21. helmikuuta 1948.

Ylioppilaaksi Arola kirjoitti Juankoskella. Vasemmistoaalto imaisi mukaansa suurten ikäluokkien nuoria 1960-luvulla – myös savolaisten pikkukauppiaiden pojan. Arola liittyi Turussa Akateemiseen sosiaalidemokraattiseen yhdistykseen 1969. Päätös määritteli suunnan hänen työuralleen.

Valmistuttuaan valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta Arola muutti 1972 Helsinkiin, jossa avioitui 1973 kuopiolaistaustaisen YM Hilkka Arvosen kanssa ja teki monipuolisen uran sosiaalidemokraattien luottotoimittajana.

Arola aloitti kesätoimittajana Savon Sanomissa 1969 ja päätti journalistiuransa Uutispäivä Demarin päätoimittajana 2006 ja kolumnistina 2008. Väliin mahtuu muun muassa 13 vuotta SAK:n Palkkatyöläisen toimittajana ja päätoimittajana sekä kuusi vuotta Akavan ja Insinööriliiton tiedotuspäällikköinä.

Arola luonnehti itseään herraduunariksi ja määritteli ammattinsa savolaisittain väljvouhkaksi, viestinvälittäjäksi. Herraduunari on itseironiastaan huolimatta osuva ilmaisu. Arola pääsi päätoimittajana maan vaikutusvaltaisimpien päättäjien pöytiin ja kabinetteihin. Nämä tarvitsivat väljvouhkan ammattitaitoa ja odottivat saavansa häneltä suotuisaa julkisuutta.

Arola hyväksyi, mitä työnantaja häneltä edellytti, mutta veti rajan siihen, ettei toimi propagandistina vaan ammattijournalistina. Arola toi Palkkatyöläiseen uusia kolumnisteja ay-liikkeen ulkopuolelta ja piti tärkeänä, että kentän ääni kantautui lehdessä päättäjille.

Kun Sdp:n päälehteen piti löytää uusi päätoimittaja 1997, katseet kääntyivät Arolaan, joka työskenteli Insinööriliitossa. Arola viihtyi työssään ja tuli hyvin toimeen Akavan kokoomuslaisten kanssa. Hän suostui vastahakoisesti pyyntöön. Hän tiesi, että paikka oli tuulinen. Lehdestä oli päässyt eläkkeelle vain yksi päätoimittaja.

Kalevi Sorsa tokaisi kerran, että hän joutui sulattelemaan vatsahapoissaan puoluejohtajan ja pääministerin kaksoispaineet. Niin kävi Arolallekin. Korkeista asemista ja järjestöväeltä tullut kritiikki kävi raskaaksi. Ammattijournalisti piti sitä typeränä. Se kun ei koskenut lehden linjaa vaan ketkä pääsivät lehteen.

Arola vastusti pitkään palvelleiden toimittajien lisäirtisanomisia ja ajautui lehtiyhtiön johdon kanssa ristiriitoihin. Hän jäi ensin sairauslomalle ja sitten pois lehdestä. Sdp:n jäsenmaksun Arola lopetti 2007. Hän suuntasi tarmoaan luonnonsuojeluun, juuriensa tutkimiseen ja perheeseensä. Hän kommentoi vapaana kirjoittajana maailman menoa savolaisittain velmuillen ja arvioi kriittisesti politiikkaa päätoimittajakollegoidensa parissa.

Kari ja Hilkka saivat kolme lasta. Neljästä lastenlapsesta nuorin oli kolmikuukautinen Karin kuollessa. Elämä jatkuu, Kari totesi vauvaa katsoessaan.

Risto Uimonen

Kirjoittaja on Kari Arolan kollega ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset