Valtter Luoto 1936–2021

Seurakuntaneuvos

Valtter Luoto

12.3. 2:00

SEURAKUNTANEUVOS, päätoimittaja emeritus Valtter Luoto kuoli Helsingissä 12. marraskuuta 2021. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Valkealassa 3. syyskuuta 1936.

Jo alkuseurakunnassa puhuttiin joistakin ihmisistä seurakunnan pylväinä, henkilöinä, jotka kannattelevat seurakuntaa ja joiden varaan uudet kerrokset rakentuvat. Valtter Luoto oli tällainen pylväs. Hän jaksoi, sai aikaan paljon ja oli monessa mukana. Ei vain helluntailaisuudessa, jonka rakastettu opettaja ja julistaja hän oli, vaan koko suomalaisessa kristillisyydessä.

Luodosta oli tarkoitus tulla juristi, mutta sisäinen pakko ajoi hänet jättämään opinnot Helsingin yliopistossa. Tilalle saatu elämäntehtävä kuljetti hänet 1960-luvulta alkaen helluntaiherätyksen lehti- ja kirjankustannuksen johtopaikoille, vapaiden kristittyjen yhteistyöelimiin sekä ekumeenisiin yhteyksiin. Eläkkeelle hän jäi 1999.

Helluntailaisuuden julistustoiminnassa Luoto piti elämän aikana tuhansia saarnoja ja opetuspuheita.

Työurallaan Luoto joutui kokemaan muutaman kerran sydämeen asti ulottuvan lyönnin, kun osa uskovista vastusti hänen linjauksiaan ja halusi erottaa hänet vastuupaikoilta. Niistäkin hetkistä selvittiin, ja Luodon mieltä lämmitti kiistojen keskellä tullut tunnustus: ”Sinä, Valtter et ole kenenkään puolella, pyrit tasapuolisuuteen ja siihen, että kaikkia kuunnellaan”.

Suuri joukko työtovereita ja ystäviä iloitsikin yhdessä Luodon kanssa hänen saamasta seurakuntaneuvoksen arvonimestä vuonna 2002.

Luoto oli erinomainen kuuntelija ja rauhanrakentaja. Keskustelu hänen kanssaan oli helppoa. Työtä hänen kanssaan tehneet tarkentavat kuitenkin: Valtter on ihmisenä pehmeä mutta asiassa luja.

Lujuutta vaadittiinkin Raamatun käännöskomitean jäsenenä 1974–1991, tai kun Kristilliset Kustantajat ry syntyi ja Kustannusliike Ristin Voitto liittyi tuohon yhteistyöjärjestöön.

Työllään Luoto avasi sulkeutunutta helluntailaisuutta sekä suhteessa muuhun vapaakirkollisuuteen että luterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon. Hän toimi helluntailaisten valtuuskunnan puheenjohtajana luterilaisen kirkon kanssa käydyissä oppikeskusteluissa 1987–1989. Ja prosessissa, jonka seurauksena syntyi Suomen Helluntaikirkko vuonna 2002, Valtter Luoto oli merkittävä tekijä.

Mutta ennen kaikkea Valtter Luoto oli Raamatun ja armon mies. Hän oli toimittaja todella isoissa tietokirjahankkeissa Novum 1–5 sekä Iso Raamatun tietosanakirja 1–10. Omia kirjoja hän on julkaissut 15. Huomattava osa niistä on Raamatun kirjojen kommentaareja.

Valtter Luodon elämän, opetuksen ja julistuksen sanoman ilmaisee hänen viimeisimmän kirjansa nimi: Jumala sen teki.

Thorleif Johansson

Kalevi Virtanen

Kirjoittajat ovat Valtter Luodon pitkäaikaisia ystäviä ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset