Pasi Asikainen 1944–2022

Rakennusinsinööri, liikemies

Pasi Asikainen

17.3. 2:00

Rakennusinsinööri Pasi Asikainen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Tampereella 3. tammikuuta 2022. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Turussa 8. elokuuta 1944.

Asikainen valmistui Kuopion teknisestä opistosta rakennusinsinööriksi 1969. Koulutustaan vastaaviin töihin hän ei suoranaisesti koskaan ryhtynyt, mutta se oli hyvä pohja hänen liikemiestoimilleen. Kuopiossa Asikainen kuului oppilaskunnan aktiiveihin. Sosiaalisena luonteena hän keräsi entisistä opiskelijatovereistaan joukon, joka vuosittain vieraili Kuopiossa. Tapahtumaa hän nimitti ”Aikamiesten raittius- ja retkeilypäiviksi”. Perinne jatkui vanhuusvuosiin asti.

Opiskeluvuosinaan Asikainen sai myös ensi kosketuksen viestintäalaan perustamalla Kuopioon Kaupuntilainen-ilmaisjakelulehden, jonka päätoimittajana hän toimi. Viestinnästä tuli myöhemmin keskeinen osa hänen toimintaansa.

Asikaisen liikemiesuraa voi luonnehtia muun muassa kekseliääksi, sinnikkääksi ja perusteelliseksi. Valmistuttuaan hän pestautui Tampereelle Huurre Oy:öön tilaelementtituotannon kehittäjäksi. 1970-luvun puoliväliin mennessä se kasvoi yli 40 miljoonan markan bisnekseksi Urepol Oy:nä. Tuolloin Asikainen hakeutui ydinjoukkoineen omilleen jatkamaan siirrettävien koulujen, päiväkotien ja työmaitten sosiaalitilojen kehittämistä.

Siitä kehkeytyivät myös kehitysyhtiö Panostaja Oyj ja Viestintäkehitys Oyj, joissa Asikainen toimi hallituksen jäsenenä, puheenjohtajana tai toimitusjohtajana.

Luonteelleen ominaiseen tapaan Asikainen tutki aina uusia polkuja. Hän havaitsi, että suomalaisten maakuntalehtien julkaisijayhtiöiden osakkeet olivat huomattavasti aliarvostettuja. Asia piti korjata ryhtymällä ostamaan näitä osakkeita, mikä johti niiden arvonnousuun. Viestintäkehitys hankki merkittäviä osuuksia useiden maakuntalehtien osakepääomasta.

Asikaisen liiketoiminta keskeytyi aivoinfarktiin 1989. Osittain toivuttuaan hän jatkoi vielä useissa hallitustehtävissä, kunnes voimat hiipuivat vuosien mittaan, ja hän vetäytyi eläkkeelle.

Pasin toimintaa leimasi perinpohjainen asioiden valmistelu, miettiminen, tutkiminen ja eri keinojen etsiminen päämäärään pääsemiseksi. Hänellä oli kyky tiivistää isot ja monimutkaiset asiat muutamaan virkkeeseen.

Ystäväpiirissä Pasi tunnettiin sosiaalisena, seurallisena ja huumorintajuisena tarinaniskijänä. Huumorissa hänelle ominaista oli itseironia. Kun eräs ystävä ilmoitti hänet osallistujaksi vuosittaisiin tarinankerronnan SM-kisoihin, hän meni ja voitti.

Vapaa-aikanaan Pasi harrasti kalastusta erityisesti Tenon mökillään, raviurheilun seuraamista ja kirjallisuutta, joka johti muun muassa siihen, että Pasi osti kumppaninsa kanssa jo toimintansa lopettaneen Kangasalan Kirjakaupan – ei suinkaan kauppaa harjoittaakseen vaan saadakseen ”vähän luettavaa”.

Pasin lähipiiriin kuuluivat poika, kaksi tytärtä ja kuusi lastenlasta.

Paavo Luokkala

Kirjoittaja on Pasi Asikaisen työtoveri ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset