Torsten Lunabba 1946–2022

Tekniikan lisensiaatti

Torsten Lunabba

17.3. 2:00

Tekniikan lisensiaatti Torsten Lunabba kuoli Helsingissä 9. helmikuuta 2022. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Kokkolassa 20. lokakuuta 1946.

Lunabban lapsuudenperheessä oppimista ja erityisesti koulutusta arvostettiin, ja kaikkia neljää poikaa kannustettiin opintoihin.

Ylioppilaaksi pääsyn ja armeijan jälkeen Lunabba opiskeli diplomi-insinööriksi Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli insinööritoimisto Sormunen. Sittemmin Lunabba jatkoi opintojaan ja valmistui tekniikan lisensiaatiksi.

Työ oli kolmilapsisen perheen lisäksi hyvin keskeistä Lunabban elämässä. Hän jatkoi uraansa ensin Helsingin kaupungin rakennusvirastoon ja myöhemmin valtion Tielaitokselle. Eläkkeelle hän siirtyi Destiasta, mutta konsultoi siltahankkeita vielä 73-vuotiaana, kunnes vaikea sydänsairaus vei hänet viimein täysipainoisesti eläkkeelle.

Lunabba oli erikoistunut vaativien betonisiltojen suunnitteluun ja rakenteiden toiminnan analysointiin. Hänen asiantuntemustaan käytettiin lukuisissa siltahankkeissa Suomessa ja ulkomailla. Hän kertoi nauttivansa työssään erityisesti siitä, että sai auttaa ja tukea nuorempia kollegoita ja toimia opiskelijoiden opinnäytetöiden ohjaajana. Näitä ohjattavia kertyikin vuosien varrella useampia.

Vapaa-aikaansa Torsten vietti mielellään puolisonsa, lasten ja erityisesti lastenlasten kanssa. Hänen harrastuksiinsa kuului musiikin kuuntelu, kuntoilu ja ulkoilu, sekä kirjojen lukeminen. Hän oli korona-aikaan asti ahkera RSO:n konserteissa kävijä. Omaa kuntoaan hän hoiti hyvin säntillisesti koko elämänsä ajan.

Torsten luki yhteiskunnallista, teologista ja historiallista kirjallisuutta. Lukemista ohjasi mielenkiinto syventää ymmärrystä myös vaikeista ja sensitiivisistä kysymyksistä. Keskeistä hänen ajattelulleen oli ihmisten välinen tasa-arvo, liberaali arvomaailma sekä tieteelliselle ajattelulle ominainen epävarmuuksien ja erilaisten tulkintakehysten ymmärtäminen.

Torstenin viimeisen vuoden tärkeimpiä projekteja oli tukea lastenlasten akateemisia lopputöitä, ja hän iloitsi suuresti, kun kaksi heistä valmistui omista opinahjoistaan keväällä 2021.

Mia Montonen

Henry Lunabba

Harry Lunabba

Kirjoittajat ovat Torsten Lunabban lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset