Lasse Näsi 1930–2022

Maakuntaneuvos

Lasse Näsi

19.3. 2:00

Maakuntaneuvos Lasse Juhani Näsi kuoli 22. helmikuuta 2022 Lapin keskussairaalassa Sodankylässä. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Karungissa 12. lokakuuta 1930.

Näsi teki yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan poikkeuksellisen uran työ- ja luottamustehtävissä Lapissa.

Vuonna 1968 Näsi valittiin Sodankylän kunnanjohtajaksi. Kunnan kehittämisen hän aloitti nollasta. Infrastruktuuria ei ollut, ei rahaa, ei omaisuutta, velkoja sitäkin enemmän. Sodankylä nousi 20 vuodessa takapajulasta Pohjois-Lapin aluekeskukseksi.

Näsin johtolanka oli, että kaikesta selviää, kunhan tiedostaa perustotuuden. Vastuu paremmasta huomisesta on omissa käsissä. Se pätee jokaiseen yksilönä ja erityisesti siihen yhteisöön, jonka jäsenenä elää ja työskentelee.

Näsi ymmärsi varhain, että kunnan kehittäminen on paljolti kiinni vaikuttamisesta maakunnallisiin ja koko maata koskeviin kysymyksiin. Hänet valittiin Lapin maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajaksi 1975. Tässä Lapin kannalta keskeisimmässä tehtävässä hän jatkoi vuoden 1994 loppuun.

Näsi oli lähtöisin niukoista oloista, ja varmasti senkin vuoksi hän suhtautui vakavuudella Lapin väestöä kohdanneisiin epäoikeudenmukaisuuksiin. Niihin törmätessä hän oli valmis poikkeuksellisiin toimiin asiantilan hoitamiseksi.

Esimerkistä käy ns. Karvalakkilähetystö, joka ryhtyi 1979 peräämään kovin ottein valtionyhtiöiltä Kemijokivarren väestölle kuuluvia kalakorvauksia joen rakentamisesta.

Lapin Maakuntaliiton hallitus oli asiassa keskeinen toimija ja Lasse Näsi sen puheenjohtajana keskeisin ”kapinakenraali”. Karvalakkimiehet valtasivat oikeusministeriön, ja viikon taistelun jälkeen Pohjolan Voima Oy ja Kemijoki Oy nöyrtyivät.

Lapin väki sai korvauksensa 30 vuotta kestäneen odottelun jälkeen.

Karvalakkilähetystö oli radikaalia edunvalvontaa kapinan kaapuun puettuna. Näsi oli tehtävissään taitava asioiden edistäjä. Hänellä oli aivan ilmiömäinen kyky vetää oikeasta narusta asioiden selvittämiseksi. Huumoria hän käytti mestarillisesti. Siitä oli suuri apu erityisesti vakavien asioiden äärellä.

Näsi valittiin kansanedustajaksi kaudelle 1991–1995. Kansanedustajuus osui aikaan, jolloin Suomi valmistautui EU:n jäsenyyteen.

Porotaloudelle oli suuri onni, että Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja päätyi eduskuntaan juuri tuolloin. Näsin kontaktit olivat suoraan päätöksenteon ytimessä ja voi kursailematta sanoa, että juuri Näsi sopeutti onnistuneesti Suomen porotalouden Euroopan Unioniin.

Luonto merkitsi Näsille paljon. Siellä olivat hänen rakkaimmat harrastuksensa. Suunnistus, metsästys lintukoirien kanssa tai karhun hiihto keväthangilla, silloin kun se vielä oli mahdollista, olivat tärkeitä henkireikiä vaativasta työstä.

Tuure Neitola

Kirjoittaja on Lasse Näsin elämäkerran kirjoittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset