Matti Ahtiainen 1932–2022

Puuseppä

Matti Ahtiainen

18.3. 2:00

Puuseppä Matti Ahtiainen kuoli 28. tammikuuta 2022 Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Muolaassa 30. lokakuuta 1932.

Ahtiainen oli jo pienestä pitäen paimenpoikana ja mukana talon töissä. Talvisodan syttyessä marraskuussa 1939 perheelle tuli lähtö Muolaasta ja heidät sijoitettiin Turun ja Porin läänin Koskelle. Välirauhan aikana Ahtiaiset palasivat takaisin Muolaaseen. Vuonna 1944 perheelle tuli uudelleen lähtö Karjalan kannakselta Urjalan Kikurille.

Ahtiainen oli vuoden sotalapsena Ruotsissa suhteellisen hyvissä oloissa. Se oli hänelle mieluista aikaa, mutta kaipuu kotiin oli kova.

Nuorukaisena Ahtiainen kävi Urjalan mieskotiteollisuuskoulun ja oli huippuoppilas. Hänen puutyön opettajansa ei ollut koskaan antanut kenellekään ylintä kympin arvosanaa. Opettaja kehotti häntä jatko-opiskeluun, mutta Ahtiainen halusi töihin opiskelun jälkeen.

1950-luvulla Ahtiainen siirtyi töihin ensin Tampereelle, ja sitten pian Helsinkiin veljensä Aaron kanssa. Hän teki paljon rakennustöinä esimerkiksi omakotitaloja, kesämökkejä, saunoja sekä monenlaisia talo- ja sisustusremontteja. Matin ei tarvinnut töitään markkinoida, sillä tieto taitavasta puusepästä kulki asiakkaiden keskuudessa. Hän auttoi myös useita sukulaisiaan rakennustöissä. Parhaimmillaan koteja tehtiin neljälle sukupolvelle.

Vuonna 1967 Matti meni naimisiin Pohjanmaalta kotoisin olevan Anna-Liisa Merivirran kanssa. Matti ja Anna-Liisa kulkivat yhdessä jokseenkin aina. Kaikki kesänsä he viettivät mökillään Urjalassa. Koko suku oli Urjalassa läsnä. Talkoiltiin, illat heitettiin tikkaa tai suunniteltiin veikkauksia. Matti ja Anna-Liisa myös matkailivat paljon.

Anna-Liisa menehtyi vuonna 2013. Se oli Matille yksi vaikeimmista hetkistä elämässä.

Matti oli paitsi Ahtiaisen suvun vanhin myös voimakas persoonallisuus. Hän vaali ystävällisyydellään ja rakentavuudellaan hyviä ihmissuhteita suvun keskuudessa. Hän osasi pitää oman tarkoituksenmukaisen päänsä ketään nöyristelemättä. Matti tunnettiin myös kilttinä ja auttavaisena ihmisenä. Hänen empaattisuutensa näkyi uusissa ihmissuhteissa. Veljenpojanpoika Konsta ja Matti olivat tekemisissä Konstan taaperoiästä lähtien. Sama aaltopituus löytyi heti, ensin kaurakeksien ja korppujen kautta, sitten jo ihmeteltiin maailman asioita 84 vuoden ikäerosta huolimatta.

Matille tärkeitä asioita olivat vaimo, työt, Urjala ja suku.

Juha-Pekka Ahtiainen

Pauliina Ahtiainen

Kristiina Mäkinen

Kirjoittajat ovat Matti Ahtiaisen veljen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset