Rauno Niinimäki 1946–2022

Valtiotieteiden maisteri

Rauno Niinimäki

19.3. 2:00

Entinen finanssineuvos, valtiotieteiden maisteri Rauno Niinimäki kuoli syöpään Helsingissä 15. helmikuuta 2022. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 14. helmikuuta 1946 Ruokolahdella.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Niinimäki vietti Saimaan rannoilla, mikä loi alkusysäyksen kiinnostukseen Suomen luonnosta. Kirvesmiehenä työskennelleen isänsä tapaan hän oppi jo nuorena taitavaksi rakentajaksi ja puunkäsittelijäksi.

Niinimäestä tuli yksi sukunsa ensimmäisiä ylioppilaita, kun hän sai valkolakin Imatran Vuoksenniskan yhteiskoulusta 1965.

Hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 1969. Opiskeluaikanaan hän tapasi vaimonsa Maijan (o.s. Liponkoski), jonka kanssa hän perusti perheen saaden kaksi lasta Mikon ja Minnan. Myöhemmin hänestä tuli viiden lapsenlapsen isoisä.

Niinimäen ensimmäinen työpaikka oli Taloustieto ry. Sen jälkeen hän työskenteli Teollistamisrahastossa ja sitten SKOP:ssa pääekonomistina. Säästöpankkiliitossa hän toimi johtajana ja johtokunnan jäsenenä 1989–1992. Johtokunnan varapuheenjohtajaksi ja varatoimitusjohtajaksi hänet nimitettiin 1992 ja toimitusjohtajaksi 1993.

Valtionvarainministeriössä hän työskenteli 1996 alkaen neuvottelevana virkamiehenä ja EMU-projektipäällikkönä yhteisvaluutta euron käyttöönoton parissa. Tästä työstään hän sai vuonna 2001 tasavallan presidentin myöntämän Suomen valkoisen ruusun 1. luokan ritarimerkin.

Ennen eläkkeelle jäämistään hän toimi finanssineuvoksena EU:n laajenemisprojektissa.

Rauno oli kiinnostunut sekä historiasta että ajankohtaisista asioista, joihin otti kantaa mm. mielipidekirjoituksin. Hän luki paljon kaunokirjallisuutta lapsesta lähtien, ratkoi intohimoisesti sanaristikoita, kirjoitti läheisilleen huumorilla höystettyjä onnitteluvärssyjä ja sanoitti suvun rapujuhliin snapsilauluja.

Ulkoilu oli hänelle tärkeää koko elämän ajan. Aktiiviseen elämään kuului myös taidenäyttelyistä, oopperasta ja konserteista nauttiminen sekä matkailu.

Tärkeintä Raunolle taisi olla yhdessä olo perheen ja ystävien seurassa. Hän rakasti hyvän ruoan laittamista ja tarjoamista muille. Yhteen kokoonnuttiin juhlapäivinä ja lomilla, usein muutenkin. Yhdessä olo oli leppoisaa ja hauskaa.

Lapset ja lapsenlapset arvostivat erityisesti hänen lempeyttään, viisauttaan ja pitkämielisyyttään. Rauno oli rakastava puoliso, isä, appi ja vaari.

Rauno tunnettiin ystävällisenä, luotettavana, tarkkana ja tunnollisena ihmisenä. Hän oli aina valmis ojentamaan auttavan kätensä läheisilleen asiassa kuin asiassa. Itseään ja omia ansioitaan hän ei halunnut liiaksi tuoda esille. Rauno eli onnellisen ja rikkaan sekä terveen elämän, aivan viimeisiä viikkojaan lukuun ottamatta.

Minna Niinimäki

Kirjoittaja on Rauno Niinimäen tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset