Paavo Kiiski 1942–2022

Musiikkineuvos

Paavo Kiiski

22.3. 2:00

Musiikkineuvos, musiikinopettaja Paavo Kiiski kuoli Lahdessa 3. tammikuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Oulussa 6. helmikuuta 1942.

Musiikkiluokkien perustaminen vuonna 1966 oli merkkipaalu suomalaisessa musiikkikasvatuksessa. Kiiski oli perustamassa ensimmäisiä musiikkiluokkia Lahteen ja toimi alusta alkaen musiikkiluokkien opettajana Harjun ja Lotilan kouluissa. Vuodesta 1976 hän työskenteli Tiirismaan yläkoulun ja lukion musiikinopettajana.

Kiiski kehitti musiikkiluokkapedagogiikkaa erityisesti unkarilaisen Kodály-metodin pohjalta muokaten sitä suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi. Kun kansakoulu muuttui peruskouluksi, hän oli laatimassa peruskoulujen musiikin ensimmäistä opetussuunnitelmaa.

Kiiski toimi musiikinopettajan työn lisäksi musiikin valtakunnankouluttajana, Hämeen läänintaiteilijana ja Sibelius-Akatemian säveltapailun ja musiikkiluokkapedagogiikan opettajana.

Hän piti kymmeniä Kodály-kursseja ympäri Suomea ja toimi Klemetti-Opiston Kodály-metodiikan säveltapailuseminaarien pääopettajana 1969–1994. Kiiski myös sävelsi ja sovitti runsaasti musiikkia erilaisille kokoonpanoille ja osallistui musiikin oppikirjojen tekemiseen.

Kiiski johti Lahden musiikkiluokkien kuoroja lähes 40 vuoden ajan. Hän toimi myös monen muun lahtelaisen kuoron, kuten Lahden Mieskuoron, johtajana yli 30 vuoden ajan.

Kiiski toimi Sulasol ry:n puheenjohtajana ja taiteellisena johtajana 1994–2006. Hän kehitti liiton koulutustoimintaa ja toimi lukuisten tapahtumien kouluttajana ja johtajana. Hän sai omalla innostavalla olemuksellaan ja huumorillaan laulajat ja soittajat mukaansa ja osasi esittää myös kritiikin tai kehitysehdotukset kannustavasti.

Kiiski on palkittu muun muassa Vuoden lahtelaisena, Hämeen läänin taidepalkinnolla, Sulasol ry:n Klemetti-palkinnolla ja kultaisella kunniamerkillä sekä Lahti-mitalilla. Musiikkineuvoksen arvonimi hänelle myönnettiin 1995.

Kiiski oli lämmin, sydämellinen, kannustava ja huumorintajuinen, niin työssään pedagogina kuin perhe- ja ystäväpiirissä.

Hän oli ihminen, joka sai oppilaansa syttymään ja kukoistamaan, ja hänen kykynsä tulla toimeen kaikenikäisten oppilaiden kanssa oli ihailtavaa. Moni entinen oppilas on luonnehtinut Kiiskin olleen isähahmo ja oman musiikkiuran siivittäjä.

Paavo Kiiski sanoi usein, että on kaksi sanaa, joita ei voi toistaa liikaa: kiitos ja anteeksi. Hän myös eli kuten opetti, oli aina kohtelias ja toiset huomioiva.

Hänessä yhdistyivät luja osaaja ja humaani persoona esikuvallisella tavalla. Muisto elää sydämessä ja musiikissa.

Mia Kiiski

Lassi Kilponen

Ahti Viluksela

Kirjoittajat ovat Paavo Kiisken läheinen perhetuttu, entinen oppilas ja ystävä sekä yhteistyökumppani ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset