Erkki Tuomisto 1932–2021

Sähkötarkastaja

Erkki Tuomisto

20.3. 2:00

Sähkötarkastaja, teknikko Erkki Tuomisto kuoli Helsingissä 31. joulukuuta 2021. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Tuusulassa 15. joulukuuta 1932.

Tuomisto oli kolmesta veljeksestä vanhin. Hänen isänsä oli sekä talvi- että jatkosodan ajan rintamalla ja äitinsä muonitus-Lottana Keravalla. Elämä oli niukkaa. Kaksi vanhinta lasta lähetettiin sotalapseksi Tanskaan puutetta pakoon.

Sodan loputtua Tuomisto kävi ammattikoulun Helsingissä ja aloitti tämän jälkeen 15-vuotiaana valimossa ”kärnäpoikana” ja sitten verstaalla sorvaajana. Suomen Koneliike Oy:ssä hän pääsi radiopuolen oppiin ja sitä kautta asentajaksi radiohuoltoon.

Tuomisto kiersi pikapuhelimien asentajana ympäri Suomea ja tapasi 1940-luvun lopulla tulevan puolisonsa Aulikin työmatkalla Turussa. Nuoripari avioitui 1954, ja Erkki aloitti puhelinasentajana VR:llä Turussa.

Tuomisto oli sitkeää tekoa. Polvien asentoa korjaavat leikkaukset teini-iässä jättivät pysyvän invaliditeetin, joka hankaloitti puhelinpylväisiin kiipeämistä. Ratkaisuksi hän seurasi pikkuveljien esimerkkiä ja hakeutui Helsingin teknilliseen kouluun puhelinteknikkolinjalle 1961–1964.

Valmistuttuaan Tuomisto sai työpaikan rautatiehallituksesta turvalaitejaostolta ja suunnitteli 1964–1975 rautateiden turvalaitteiden sähköasennuksia.

Vuonna 1975 Tuomisto aloitti VR:n Helsingin sähköalueen työnjohtajana ja myöhemmin hän toimi Helsingin piirin turvalaitevastaavana Pohjankurusta Hyvinkäälle ulottuvalla alueella.

Eläkkeelle sähkötarkastajan arvonimen saanut Tuomisto jäi 1996. Valtion leivissä kertyi melkein 42 työvuotta.

Erkki oli luonteeltaan myönteinen ja seurallinen. Hän toimi vuosia aktiivisesti monissa luottamustehtävissä. Veneilyharrastuksen kautta ei talkootunteja laskettu Helsingin Meriveneilijöissä ja myöhemmin Helsingfors Segelklubbissa. Veneilystä tuli koko perhettä yhdistävä harrastus. Vanhoja veneitä kunnostettiin ja yksi uusi suunniteltiin sekä rakennettiin alusta asti.

Puoliso Aulikin varhaisen kuoleman jälkeen Erkki aloitti purjehtimisen. Merimaileja uuden elämänkumppanin Onervan kanssa kertyi kymmeniä tuhansia etenkin eläkevuosina. Purjehdukset ulottuivat koko Itämeren piiriin ja monta kertaa sen ulkopuolellekin Norjaan ja Saksaan.

Erkki opetteli merenkulun tietotekniikkaa ja rassasi aivojaan sudokun parissa aivan loppumetreille asti. Hän eli todeksi oman mottonsa: ”Sitä, mitä ei osaa, voi opetella ja oppia!”

Timo Tuomisto

Merja Tuomisto-Mielonen

Kirjoittajat ovat Erkki Tuomiston poika ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset