Raija Riikkala 1926–2022

Professori, tanssitaiteilija

Raija Riikkala

22.3. 2:00

Professori Raija Riikkala (o.s. Hankipohja) kuoli Helsingissä 20. tammikuuta 2022. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Jaakkimalla 2. syyskuuta 1926.

Riikkala kirjoitti ylioppilaaksi Haminassa ja valmistui voimistelunopettajaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokselta. Professorin arvon hän sai vuonna 1994 Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton SNLL:n aloitteesta, kiitokseksi ja kunnianosoitukseksi naisvoimistelun sekä koko suomalaisen liikuntakulttuurin hyväksi tekemästään luovasta ja ainutlaatuisesta työstä.

Jo aiemmin hän oli vastaanottanut Pro-Finlandia-mitalin ja Pro-Urheilu-mitalin.

Riikkala kasvoi virikkeellisessä, musiikkia ja tanssitaidetta arvostavassa kodissa. Opiskellessaan Helsingin yliopistossa hän esiintyi Hilma Jalkasen joukkueessa mm. Tukholman Lingiadeissa 1949 sekä Helsingin olympialaisissa 1952. Näinä vuosina syntyi maailman voimisteluväen keskuudessa käsite, suomalainen naisvoimistelu. Hän oli suomalaisen kulttuuriin levittäjä ja vei sitä ympäri maailmaa.

Riikkala tunsi voimistelun lisäksi suurta viehtymystä tanssiin, ei vähiten siksi, että hänen tätinsä oli tanssitaiteilija Helvi Salminen ja äitinsä oli pianisti ja voimistelun ja baletin säestäjä Sirkka Hankipohja. Riikkala on ollut perustamassa 1960-luvulla maamme ensimmäistä ammattitanssiryhmää, Praesens-ryhmää.

Riikkala oli rajojen rikkoja. Hän yhdisti suomalaisen naisvoimistelun ja tanssin. Hänen liikekieltään rakastettiin. Voimistelijan kokema liikunnallinen riemu ja nautinto olivat hänen estetiikkaansa.

Musiikki oli Riikkalan intohimo ja inspiraation lähde liikunnallisissa kokeiluissa. Hänen tunneillaan oli aina Sibelius-Akatemian säestäjä. Riikkala käytti suurimuotoisissa koreografioissaan suomalaisten säveltäjien teoksia ja siten teki mm. Sibeliuksen, Klamin ja Rautavaaran sävellykset tutuiksi 1980- ja 1990-luvulla koko maan valiovoimistelijoille.

Yleisurheilun MM-kisat vuonna 1983 oli yksi merkittävä virstanpylväs Raija Riikkalan uralla. Hän suunnitteli kisojen päätösjuhlaan kenttäohjelman, jossa 768 voimistelijaa muodosti stadionin nurmelle Suomen lipun sekä kisojen seuraavan isäntämaan Italian lipun. Edellisenä vuonna Gymnaestradassa Zürichissa Riikkalan koreografia Suomen Suvi oli noussut kansainväliseksi ihastelun kohteeksi.

Riikkala oli lämmin ja sydämellinen ihminen ja ohjaaja. Hän oli opettaja ja ystävä, rakastettava henkilö. Hänessä oli lämpöä ja henkevyyttä, mikä tuntui ja näkyi hänen koreografioissaan.

Maria Laakso

Kirsti Partanen

Kirjoittajat ovat Raija Riikkalan oppilas, kollega ja ystävä sekä voimisteluystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset