Antti Hakala 1951–2022

Valtiotieteiden maisteri

Antti Hakala

20.3. 2:00

Valtiotieteiden maisteri Antti Hakala kuoli Helsingissä 18. helmikuuta 2022 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Teuvalla 26. kesäkuuta 1951.

Hakala syntyi peltolakeuksien ympäröimällä maatilalla. Kotitalossa asui monta sukupolvea ja perhekuntaa, sodan kokeneita ja Amerikan käyneitä. Pihapiirissä Hakala sisäisti elämän ohjenuorat, oppi maatilan askareet ja metsätyöt. 1970-luvulla Hakala suuntasi Teuvalta opintoihin pääkaupunkiin. Helsinki tuli tutuksi yhdessä puolison Kaisan kanssa.

Hakalasta tuli maisteri pikavauhdilla. Hän oli toiminnan mies, jolle oli tärkeää saada asioita valmiiksi, joskus äärimmäisyyksiin asti menevällä vimmalla.

Opintojen jälkeen työpaikka löytyi Kansaneläkelaitokselta, ja Kelalle Hakala omistautuikin lopulta koko työuransa ajaksi.

Samaan aikaan työuran kanssa alkoi lapsiperhearki. Neljä lasta ja myöhemmin 12 lastenlasta olivat Hakalalle ylpeyden ja ilon aihe. Jälkikasvun jalkapalloharrastus imaisi hänet kenttien laidalle turnauksiin ja talkootöihin.

Hakalan oma lempilaji oli hiihto: kilometritilastoa kertyi Lapin-reissuilta, lakeuksilta ja Paloheinän laduilta.

Ympärillään olevia Hakala kohteli tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Hakala arvosti yritteliäisyyttä ja ihmisen omaa ahkeruutta, mutta samalla hänelle oli tärkeää, että yhteiskunta pitää huolta heikoimmistaan.

Olikin luontevaa, että Kelan suunnittelupäälliköksi siirryttyään Hakala ajatteli aikaansaannoksia aina asiakkaiden näkökulmasta.

Hakalalla oli palo kehittää Kelan toimintaa ja parantaa sen palveluita. Tässä työssä hänen eteenpäin pyrkivä otteensa ja järjestelmällisyytensä puhkesivat kukkaan. Hän edisti ja ohjasi koko Kelan laajuista laatutyötä, joka noteerattiin niin talon sisällä kuin sen ulkopuolella.

Reservin kapteeni Hakala varautui aina tulevaan. Työssä se näkyi erityisesti Kelan valmiuspäällikön roolissa, mutta myös tarkkojen muistiinpanojen kirjoittajana ja taustamateriaalien kerääjänä.

Vapaa-ajalla varautuminen oli käytännönläheisempää: isoja polttopuu-urakoita ja marjanpoimintaa, säästäväisyyttä ja omavaraisuutta.

Viimeisinä työvuosinaan Hakala toimi Kelan turvallisuusjohtajana.

Antti Hakala oli sanojensa takana seisova, periaatteistaan kiinni pitävä pohjalainen, jolle perhe ja lapsuuden pihapiiri olivat kaikki kaikessa.

Vanhojen pohjalaisrakennusten remontoinnissa Hakalan pariskunta ahersi haaveita todeksi. Tehdään kerralla kuntoon, kuului Hakalan sanonta. Hän sävytti arkea huumorilla, ja tilanteeseen kuin tilanteeseen löytyi tarvittaessa liuta lausahduksia "isosta kirjasta" taikka laulujen sanoista.

Hakala asui Helsingissä, mutta viime vuosina hänet löysi useammin Teuvalta traktorin ratista tai sirkkelin ääreltä. Vaikka mies lähti Pohjanmaalta, Pohjanmaa ei lähtenyt miehestä. Sielu ja sydän soivat lakeuden kutsua loppuun saakka.

Jorma Huuhtanen

Katariina Kumpulainen

Markus Haapamäki

Kirjoittajat ovat Antti Hakalan läheisiä työkavereita ja vävy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset