Ilmari Homanen 1930–2021

Ekonomi

Ilmari Homanen

25.3. 2:00

Ekonomi Ilmari Homanen kuoli Kauniaisissa 30. marraskuuta 2021. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Kuusamon Paanajärvellä 15. lokakuuta 1930.

Vienan Karjala ja Karjalan Sivistysseura olivat merkittävä osa Ilmari Homasen elämää. Rakkaus karjalaisuuteen tuli hänelle verenperintönä, sillä vanhemmat Anna ja Risto olivat siirtyneet Paanajärvelle pakolaisina Vienan Karjalasta.

Talvisodan sytyttyä perhe joutui Paanajärveltä evakkoon ja asettui myöhemmin pysyvästi Kuusamon Käylään. Oppikouluun Homanen lähti Nurmijärvelle, jossa opiskelun mahdollisti asuminen itäkarjalaisten ylläpitämässä Säätiö Väinölän oppilaskodissa.

Oppikoulun jälkeen hän opiskeli ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulussa. Työuransa hän teki Hoover Oy:n ja Styrox Oy:n palveluksessa myynti- ja markkinointitehtävissä.

Kun ura liike-elämän palveluksessa päättyi 1980-luvulla, Homanen sai keskittyä hänelle rakkaaseen Vienan Karjalan asiaan.

Hän toimi Karjalan Sivistysseuran hallituksessa 28 vuoden ajan, joista 26 vuotta rahastonhoitajana. Seuran talouden huolellinen hoito oli Homaselle kunnia-asia. Hän jättäytyi pois Sivistysseuran hallituksesta 82-vuotiaana.

Perestroika avasi ovet itäiseen naapuriimme, mikä oli Homaselle merkittävää monella tasolla. Matkoilla Karjalan tasavaltaan oli vihdoin mahdollista tavata sinne jääneitä sukulaisia ja tutustua vanhempien synnyinseutuihin.

Homanen myös loi toimivat suhteet niin Karjalan tasavallan moniin viranomaisiin kuin kansalaisyhteiskuntaan. Hänellä oli merkittävä panos Karjalan Rahvahan Liiton perustamisessa Venäjällä. Viimeinen matka Petroskoihin tapahtui vielä vuonna 2014, kun Homanen matkusti Karjalan Rahvahan Liiton 25-vuotisjuhliin.

Homanen oli innokas sukututkija ja jatkoi harrastusta elämänsä loppuun asti. Hän tunsi perusteellisesti Paanajärven, Oulangan ja Pistojärven seudut ja jakoi mielellään tietojaan. Kun johonkin asiaan tarvittiin tieto, piti vain lähettää kysymys sähköpostilla ja kattava, selkeästi muotoiltu vastaus odotti tiedustelijaa aamulla, puolen yön jälkeen, usein vienankarjalaksi kirjoitettuna.

Homanen oli huima hiihtäjä, talven tavoite oli 1000 kilometriä. Muita harrastuksia olivat mm. puutarhanhoito sekä maalaustaide, Homanen osallistui Kauniaisten kansalaisopiston taidekursseille kymmenien vuosien ajan.

Vaimonsa Maijan kanssa Homasella oli yksi tytär ja neljä lastenlasta, jotka olivat ukille hyvin rakkaita. Hän piti myös yllä yhteyksiä laajaan suku- ja ystäväpiiriin. Suhde lapsuuden kotipaikka Kuusamoon ja sen luontoon oli Homaselle tärkeä loppuun asti.

Eeva-Kaisa Linna

Anni Tammisto

Kirjoittajat ovat Ilmari Homasen seuratoveri ja tyttärentytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset