Klaus Solanko 1935–2022

Arkkitehti

Klaus Solanko

26.3. 2:00

Arkkitehti Klaus Solanko kuoli Kirkkonummella 25. tammikuuta 2022 nopeasti edenneen sairauden murtamana. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Helsingissä 19. lokakuuta 1935.

Solanko vietti varhaislapsuutensa vuodet Yhdysvalloissa hänen isänsä toimiessa siellä Suomen lähetystössä Washingtonissa. Tähän pohjautui hänen kielitaitonsa, laaja kulttuurin tuntemuksensa ja todennäköisesti myös suuntautumisensa arkkitehdin uralle.

Oppikoulunsa Solanko, tuttujen kesken Klasu, kävi Helsingissä. Arkkitehdiksi hän valmistui 1966 Teknillisestä Korkeakoulusta. Hän työskenteli maan tavan mukaan jo opiskeluaikanaan useissa pääkaupunkiseudun toimistoissa rakennussuunnittelu- ja kilpailuhankkeissa.

Arkkitehtitoimisto Terttu ja Heikki Suvitien toimiston työkohteiden myötä alkoi Solangon suuntautuminen Pohjois-Karjalaan vuodesta 1965 lähtien. Työmaakäyntien yhteydessä syntyi kiintymys Pohjois-Karjalaan, erityisesti sen luontoon ja ihmisiin. Solanko työskenteli myös Osmo Lapon toimistossa puolustuslaitoksen kohteiden parissa.

Vuonna 1975 perhe muutti Joensuuhun Solangon aloittaessa toisen kaupunginarkkitehdin virassa. Puoliso Liisa Solanko teki myös pitkän työuran paikkakunnalla mm. yliopiston palveluksessa.

Työssään Solanko osallistui mm. useiden päiväkotien, koulujen, suojeltujen puurakennusten, taidemuseon ja sotaveteraanien sairaskodin suunnitteluun.

Työura jatkui vuodesta 1980 Arkkitehtitoimisto Erkki Helasvuon palveluksessa. Toimistossa Solanko hoiti mm. Kesälahden kunnantalon suunnittelua ja muita julkisia rakennuskohteita. Ennen eläkkeelle siirtymistä hän ehti työskennellä muutamia vuosia omassa arkkitehtitoimistossaan.

Klasun laaja kokemus erilaisissa suunnittelutehtävissä sekä valoisa, ystävällinen ja huumorin höystämä elämänasenne tuottivat hänelle mielenkiintoisen työhistorian sekä laajan yhteistyökumppaneiden ja ystävien joukon. Yhtenä linkkinä Joensuun kulttuurielämään oli teatterista kiinnostunut ystäväpiiri, jonka kokoontumisissa Klasun nokkela tilannehuumori pääsi kukoistamaan.

Vuonna 2007 Klaus ja Liisa muuttivat Kirkkonummelle lähelle tyttären kolmilapsista perhettä. Eläkevuodet täyttyivät eritoten lapsenlasten kuljetuksista kouluihin ja harrastuksiin.

Klasu oli taitava maalari ja piirtäjä, jonka humoristiset ajankohtaisia asioita kommentoivat kortit ilahduttivat läheisiä. Viimeisessä omakätisesti tehdyssä joulutervehdyksessään vuonna 2021 Klasu kirjoitti: ”Meidän elämämme parhaat vuodet vietimme varmaan Joensuussa, varsinkin ne noin 25 vuotta Suojärvenkadulla.”

Mauno Tuomisto

Osmo Karttunen

Kirjoittajat ovat Klaus Solangon ystäviä ja kollegoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset